24sata

'DJECA NISU UGROŽENA'

-

Bojimo se i u kakvom je stanju dijete. Prvo ga je ostavila majka, onda je našlo novu majku i oca, koji su mu htjeli pružiti ljubav, brigu i pažnju, obasipati ga ljubavlju, a ne trgovati njime. To je dijete dva puta ostalo bez majke. Biološke pa onda bez majke koja ga je posvojila. Koja je učila svahili iz Konga kako bi je dijete razumjelo. Nevjerojat­na je ljubav koju osjećamo za to dijete, koje svi doživljava­mo kao člana obitelji - pojasnila nam je članica obitelji uhićenog para u Zambiji.

Kontaktira­li smo Ministarst­vo vanjskih poslova kako bismo doznali što poduzimaju vezano za djecu budući da su ona hrvatski državljani te imaju li novih informacij­a o njima s obzirom na to da je dosad poznato samo to kako ih nitko od naših vlasti nije uspio vidjeti te se ne zna ni gdje su točno djeca, ni u kakvom su stanju, ni tko o njima skrbi. Međutim, iz odgovora nadležnog ministarst­va doznajemo da nema nikakvih novosti, a do djece još, niti nakon gotovo dva mjeseca, nije uspio doći nitko od predstavni­ka hrvatskih vlasti. - Tijekom svog boravka u Republici Zambiji, službenik Veleposlan­stva RH u Pretoriji pokušao je posjetiti djecu, no posjet mu je bio onemogućen. Prema informacij­ama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena. Djeca se smatraju žrtvama te se nalaze u čuvanom objektu pod stalnom policijsko­m zaštitom i nije ih moguće posjetiti. Zambijske vlasti osporavaju zakonitost postupka posvojenja, a samim time i hrvatsko državljans­tvo djece - odgovorili su za 24sata iz ministarst­va.

Što se tiče uhićenih Hrvata, koji su 48 dana proveli u zambijskom pritvoru, nakon što su 7. prosinca uhićeni u zambijskoj zračnoj luci u Ndoli, odakle su namjeraval­i s djecom krenuti u Hrvatsku, oni se sad nalaze u privatnom smještaju. Sudac ih je pustio da se brane sa slobode nakon što su platili jamčevinu u iznosu od 1000 dolara, a dodatno su morali platiti produljenj­e vize i regulaciju boravišta. Nova ročišta zakazana su im za 6. i 10. veljače. Sudbina osmero hrvatskih državljana koje sumnjiče za krijumčare­nje ljudima nalazi se u rukama dvojice odvjetnika. O njima ovisi koliko će dobro pripremiti obranu i uvjeriti sud u ono što obitelji uhićenih tvrde - da njihova djeca, braća i sestre nisu nikakvi krijumčari ljudima nego kako su, u želji da prošire svoju obitelj te pruže dom djeci iz sirotišta, odlučili posvojiti mališane iz DR Konga na isti način kao što su to učinili mnogi hrvatski parovi prije njih. Odvjetnika Kelvina Silwimbu dodijelio je sud po službenoj dužnosti, a Gideona Kalandanyu angažirale su obitelji uhićenih. On je stariji i mnogo iskusniji odvjetnik od Silwimbe. Obitelji uhićenih angažirale su ga nakon što su dobile listu od Ministarst­va vanjskih i europskih poslova s imenima odvjetnika u Zambiji koji bi mogli pomoći našim državljani­ma da dokažu svoju nevinost u ovom mučnom i ni za koga laganom slučaju.

 ?? ?? Hrvati su 48 dana proveli u zambijskom pritvoru, a sad se nalaze u privatnom smještaju. Novo ročište na suđenju im je 6. veljače
Hrvati su 48 dana proveli u zambijskom pritvoru, a sad se nalaze u privatnom smještaju. Novo ročište na suđenju im je 6. veljače

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia