24sata

➤PANORAMA S RUKOMETAŠI­MA JE U P

-

- Odakle mi ideja

za knjigu? Vidio sam status Marija Kelentrića na Facebooku, potom popio kavu s Kalebom i složili smo se da je to predobra priča, holivudska. Amerikanci bi za takvu već snimili igrani i dokumentar­ni film.

Iako je u to doba bio trener Zagreba, malo je tko znao uopće i tko je Lino Červar. Prije toga šest je godina proveo u Italiji kao izbornik, prije toga i u Austriji, daleko od domovine. Logično pitanje bilo je - tko je ovaj čudni tip s naočalama...

- Umalo nas je s Italijom dobio u finalu Mediterans­kih igara u Bariju 1997. (21-20). A Hrvatska ga je htjela uoči Atlante, no Talijani ga nisu pustili. A onda te 2002. nitko nije htio preuzeti reprezenta­ciju, u kvalifikac­ijama za SP u Kutiji šibica protiv Češke utakmicu je gledalo 250 ljudi. Tu smo imali sreće jer ostale su na ždrijebu dvije kuglice, Češka i moćna Rusija.

I Lino je koji mjesec kasnije ušao u legendu.

- On je bio avangarda. Našao je Irfana Smajlagića, koji je držao red, i Mirka Bašića, koji je ni iz čega izmislio Vladu Šolu iz Francuske. Na pripremama je pokazivao igračima stare članke u kojima ih se pljuje i dao im da ih gužvaju. A uvjeti na pripremama bili su nikakvi. Imali su samo dvije garniture dresova, dvije majice, jedne hlačice, tri para čarapa, ali su zbog praznovjer­ja cijeli turnir igrali u jednima. Pipe ih je uvijek tjerao da budu jednako odjeveni, pa su stalno morali prati, a za to su u Portugalu zadužili studente iz Đakova. Kad su im prvi put dali odjeću, shvatili su da nisu uzeli njihova imena i broj, pa je Kaleb nekako uspio zapisati broj tablica. Donijeli su sutradan. Žicali su od sponzora da nabave novac za putovanje. Čak su u slavonskim selima igrali protiv veterana otkriva Španović.

- Lino je igrao psihološke igrice s njima, uveo je plave i crvene kartone, padobrane, lance, kazne, za što je Pipe bio glavni. On je u svemu tome uživao. U Atlanti su kartali do 3 ujutro pa zveknuli Ruse. A pod Linom i Pipeom, ako nisu bili u hotelu u dogovoreno vrijeme, ako nisu s loptom na terenu kad se zviždi, kazna! Sklekovi, trčanje po strmim stijenama na Madeiri. Pivo? 'Možete kad postanete svjetski prvaci', govorio im je Pipe. Danas bi za takve pripreme igrači zvali 'plavi telefon'. Lino ih je budio u zoru, a Ivano je spavao u trenirci da odmah bude spreman za trening, da bi imao 15 minuta više sna. Tijekom priprema njihove međusobne utakmice starih i mladih bile su na nož, oštrije nego neke na turniru. Ni naši suci više ih nisu htjeli suditi. Držao ih je Lino izvan zone komfora, bez slobodnog vremena, održavao je pozitivne tenzije, ali nikad se tenzije s parketa nisu prenijele izvan dvorane. Igrali su Rizik najviše. I onda je rekao Šprem da su skužili kako on nije lud nego ih pravi ludim. Priznao mi je da je uživao manipulira­ti ih.

Lino kao Lino, a tek poziv u Ameriku...

- Nasamario je

kondicijsk­og trenera Chicago Bullsa da mu otkrije što ga je zanimalo, a pozvao se na Tonija Kukoča. A Kukoč nije ni znao tko je Lino. Imao je i garažu punu VHS kaseta o protivnici­ma. Jedinu koju nije imao bila je Argentina.

Znate već, otvaranje SP-a i poraz 29-30, nakon 18-13 na poluvremen­u i Metličićev­a crvenog. Pa je sutradan došla Saudijska Arabija. Poluvrijem­e, a mi gubimo 8-10. - Tih 10 minuta bilo je ključno u cijeloj priči. Da je potrajalo još četiri minute, padale bi šake. Mirko Bašić bio je na rubu suza u svlačionic­i. Ivano Balić dobio je crveni karton, a priznao mi je da nije namjerno povukao igrača za dres nego zbog ljepila. Usput, pitao sam ga je li mu to najgorih 20 minuta u životu. Rekao je da mu je najgorih 20 bilo slijetanje na Madeiru. I onda je Bašić pitao Lackovića zašto ide na prolazak kraj nižih Saudijaca i rekao mu: 'Ma diži se i pucaj!'. I zabio je šest komada. Ivano je rekao kako bi se ostavio rukometa da su izgubili. Imali su sreće da tad nije bilo mobitela i interneta, skup je bio roaming, a oni nemaju love, pa nisu mogli čitati sve te kritike.

1

2

Potonuli bi sigurno.

Tad se sve počelo kotrljati.

- Iduće dvije utakmice bile su protiv aktualnih olimpijski­h i svjetskih prvaka, Rusa i Francuza. Rusi su bili nikad jači s Lavrovim, koji je tad branio u Zagrebu i znao sve o nama. Džomba mu je prodao frk, na što je on poludio i rekao da će se vidjeti u Zagrebu. Francuze smo dobili obranom, a onda je Metličić u zadnjoj sekundi zabio Mađarima za pobjedu. Ta akcija uopće nije trebala biti za njega, Ivano ga je vidio.

u Rio Maioru.

Dolazi drugi krug

Egipat za početak.

- Odličan, s Tutom Živkovićem, koji je pokušao piliti naopako, ali Lino mu se samo nasmijao. Razbili smo ih, ali nije nam značilo ništa jer je Rusija dobila Dansku

3 i nama je ta utakmica bila sve ili ništa. Igrači nisu spavali mirno, a na dan utakmice pljuštala je kiša, Danci su se rastezali u hotelu, a Lino poslao igrače da trče po kiši, samo da Danci vide da mi treniramo. Pero je Hvidtu, s kojim je igrao u Ademar Leonu, zabio 10/10. Šola je skinuo 19 lopti. I to sve pred očima 17-godišnjeg Luke Modrića. Tad mladi hrvatski nogometaši bili su u obližnjem Sacavemu, tog 30. siječnja Modrić, Pokrivač, Čale, Vojnović i društvo izgubili su od Portugala pa dan začinili s rukometaši­ma na parketu.

- Otkrio mi je jedan igrač da je do njega došao jedan klinac i htio skinuti dres, a on mu govori da se makne jer nema drugi. Taj klinac postao je najbolji hrvatski nogo

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia