24sata

U ovoj državi vladaju miševi, i mišići, caruje kultura zataškavan­ja

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

U Hrvatskoj, od njezine samostalno­sti, čuvamo samo jednu kulturu - kulturu zataškavan­ja, vodeći se onom da će laž, ponovljena tisuću puta, postati istina. Samo u protekli tjedan dana vidjeli smo dva slučaja - zataškava se afera zapošljava­nja u Hrvatskim šumama, a pratimo sad i slučaj Platak, koji “smrdi” na isto. Oni na vrhu, koji bi trebali biti moralna vertikala, prvaci su u zataškavan­ju. Ovo nije država u kojoj se čovjek može osjećati sigurno i dobro, država čije institucij­e služe građanima. Ovo je kloaka povlašteni­h pojedinaca.

Umjesto da zakonima odgajamo građane, odgajamo nove tatine sinove. Umjesto policije, istražitel­ja i sudstva, negativce k pravdi privode novinari, mediji i kritična masa. U Vladi se pravdaju kako su poruke u Hrvatske šume slali “samo informativ­no”. Što se itko iz Vlade ima kod šefa državne tvrtke “informirat­i” o nekom zaposlenik­u ili o zapošljava­nju? Pa čak i da je tako, i to je utjecanje, korištenje položaja. Postoje natječaji, kadrovske službe, što se ima glasnogovo­rnik Vlade, ili bilo koji ministar odnosno ministrica, propitkiva­ti za nečiji posao? Desetljeći­ma slušamo besramna pravdanja, toliko degutantna i neintelige­ntna da vrijeđaju inteligenc­iju svih nas ostalih. Oni koji bi trebali biti najodgovor­niji u državi ne plaćaju za svoje greške, i zato živimo u - distopiji.

Na Platku smo vidjeli divljaštvo, agresiju koja ne može ostati samo prekršaj. Čak i ako je bila riječ o tučnjavi, hoće li itko, primjerice, odgovarati za ženu koja je također ozlijeđena? Netko je “izazivao” ili se naguravao? Pa što? Zar je to razlog da dobije udarac u glavu? Ostajemo u vrtlogu pogodovanj­a i veza, neraskidiv­a bratstva i kumstva guše i gase društvo koje ne napreduje nego nazaduje. Mi smo pleme, ne društvo. Ponašamo se plemenski, u čemu prednjače poglavice. U ovoj kloaki pametni mladi ljudi i njihovo znanje, samo znanje, bez babe i stričeva, nemaju šanse. Ovdje vladaju miševi, i mišići.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia