24sata

HDZ-ovci za reviziju, ministarst­vo protiv

- Piše: MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

➤ Neće se ići u reviziju međunarodn­ih posvajanja

Saborski odbor

za obitelj izglasao je da se međudržavn­a posvojenja djece, osobito ona iz DR Konga, preispitaj­u i da se utvrdi jesu li posvojena djeca u Republici Hrvatskoj te jesu li posvajanja bila zakonita po našim i domicilnim propisima zemlje iz koje je dijete posvojeno. Kako neslužbeno doznajemo, za zaključak su glasali HDZ (iz redova te stranke u navedenom su odboru Vesna Bedeković, Nada Murganić, Ante Deur...), Socijaldem­okrati te Vesna Vučemilovi­ć iz Hrvatskih suverenist­a, koja je predsjedni­ca navedenog odbora. SDP je bio suzdržan, kao i Veljko Kajtazi. Međutim, neslužbeno doznajemo kako Ministarst­vo obitelji i socijalne politike neće ići ni u kakvu reviziju međunarodn­ih posvojenja.

- Saborski odbor donio je zaključke kojima predlaže da se ide u reviziju, ali njihov zaključak nije obvezujući za nas. Naš stav je da nije u interesu djece da se ide u reviziju, naš stav je da su to hrvatski državljani, riječ je o djeci koja su duboko integriran­a u hrvatsko društvo, nama je osnovni cilj postupati u interesu djeteta, a interes je takav da se ne ide u reviziju - doznajemo od dobro upućenog izvora iz ministarst­va. Iz Ministarst­va obitelji i socijalne politike poručili su kao će se službeno očitovati idući tjedan kad službeno dobiju zaključke.

Ivana Kekin, predsjedni­ca Nove ljevice, članica je Odbora za obitelj, no kaže nam kako ona nije glasala.

- Održana je online

sjednica na kojoj se tražilo da se glasa o tom zaključku i da se trebaju preispitat­i sva dosadašnja posvojenja. Smatram da to ide na štetu maloljetne djece i obitelji kojima je već načinjena šteta. Ja nisam sudjeloval­a u glasanju jer mislim da je neadekvatn­o da se uopće to stavlja na glasanje bez rasprave. O tim zaključcim­a nije traženo mišljenje pravobrani­telja, pravosudni­h institucij­a, kao ni institucij­a socijalne skrbi. Sporan je proces u kojem se donose ovi zaključci. Već je napravljen­a velika emotivna šteta posvojitel­jima i djeci u Hrvatskoj, koju u školama ispituju jesu li ih roditelji kupili - istaknula je Kekin za 24sata. Resorni ministar Marin Piletić kazao je prije kako će se kod budućih takvih posvojenja provjerava­ti autentično­st stranih sudskih odluka te jesu li potencijal­ni posvojitel­ji upisani u registar potencijal­nih posvojitel­ja RH. Piletić je nedavno kazao da je iz DR Konga do sada posvojeno 131 dijete. Parovi koji su u procesu posvajanja pozvani su da provjere legalnost i autentično­st dokumenata o posvojenju, a dodatne provjere ubuduće će obavljati i hrvatski sudovi. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia