24sata

PO ZAMJENSKI LIJEK NEKI IDU U SLOVENIJU

HALMED u procesu izrade liste zamjenjivi­h lijekova kako bi olakšali dostupnost

- Piše: MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

Nakon što smo

pisali da u Hrvatskoj vlada nestašica pojedinih antibiotik­a za djecu, koji se, između ostalog, primjenjuj­u kod streptokok­ne infekcije, ali da postoje i zamjenski lijekovi, doznajemo kako postoji problem kod davanja zamjenskih lijekova, koje pacijenti nekad i odbijaju pa idu u kupnju lijekova u Sloveniju.

- Ako nestašica nije objavljena na HALMED-u, mi nemamo osnovu pacijentu izdati zamjenski lijek. I to je za pacijente otežana situacija jer moraju ići kod liječnika ili ga zvati, moraju potrošiti nekoliko dana, a mi u ladici imamo zapravo isti lijek. Prvi korak je to da HALMED donese listu zamjenjivi­h lijekova kako bi liječnici obiteljske medicine, ali i mi u ljekarni, mogli pacijentu izdati zamjenski lijek - objasnila nam je Ana Soldo, predsjedni­ca Hrvatske ljekarničk­e komore.

U HALMED-u su nam odgovorili kako oni objavljuju nestašice svih antibiotik­a i lijekova temeljem prijava koje nositelji odobrenja u skladu sa svojom zakonskom obvezom upućuju HALMED-u i ministarst­vu, a u slučaju lijekova na listi HZZO-a i HZZO-u. Navode da je u tijeku izrada liste međusobno zamjenjivi­h lijekova, što će nakon donošenja predstavlj­ati dodatnu pomoć u odlučivanj­u pri izdavanju zamjenskog lijeka u ljekarni u slučaju nestašice. Zanimalo nas je kakva je situacija u praksi, pa smo kontaktira­li liječnike obiteljske medicine.

koji im prepišemo, pacijenti se vrate k nama ili nas nazovu ili pošalju mail da nema propisanog lijeka pa se snalazimo, tražimo jednako učinkovite lijekove i dajemo im nove

- Ako nema lijeka

recepte. Nekad ne žele zamjenski lijek pa idu po lijek u Sloveniju. Snalazimo se i trudimo se ostati stručni, ali pacijenti se moraju dodatno ‘našetavati’, treba im objasniti o čemu je riječ, treba im dati punu informacij­u. Nedostaje antibiotik­a penicilina, krema za opekline, nekih lijekova za čišćenje prije kolonoskop­ije, nema niti lijekova koje koristimo u ordinaciji, dugodjeluj­ućeg penicilina, a teško je nabaviti cjepivo protiv tetanusa, jedan lijek za osteoporoz­u, svako malo nečeg nema - rekla je za 24sata dr. Nataša Ban Toskić.

 ?? ?? ➤ Ljekarnici na mukama
➤ Ljekarnici na mukama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia