24sata

NAKON POTRESA SU IM IZ TEMELJA SAGRADILI KUĆU

Poduzetnic­i Mijo Pašalić, Josko Šarić Škaro i Jovica Šegan pokrenuli su val dobrote i spasili ljude

- Piše: TINA JOKIĆ

Nas trojica našli

smo se na Staru godinu na kavi, dva dana nakon potresa na Baniji. U jednom trenutku rekao sam: ‘Hajdemo napraviti nešto za one jadne ljude na Baniji’. Vrlo brzo pala je odluka - izgradit ćemo kuću. Tako je sve počelo, rekao je Josko Šarić Škaro iz Tučepa. Mijo Pašalić, Jovica Šegan i on su uz pomoć donatora iz inicijativ­e “Makarska rivijera i prijatelji - Srcem za Petrinju” u rekordnom roku od osam mjeseci izgradili prvu kuću na Baniji, i to šesteročla­noj obitelji Boltužić iz Jabukovca, sela 15-ak kilometara udaljenog od Petrinje.

- Mi smo priču zakovitlal­i, pokrenuli donatorsku inicijativ­u, ali uz nas je sudjeloval­o još 75 obrtnika i vlasnika tvrtki koji su donirali ne samo novac, nego su uložili i materijal i rad. Bez svih ovih divnih ljudi ova inicijativ­a ne bi uspjela. S donacijama je kroz humanitarn­u akciju sudjeloval­o i 220 građana, uglavnom s makarske rivijere kaže nam Mijo Pašalić.

kako je stara kuća izgledala kad su prvi put došli

Josko se prisjeća

kod obitelji.

- Put Petrinje krenuli smo oko pet ujutro, već je pao snijeg. Nikad nismo bili gore. Tamo je vladao apsolutni kaos. Čekao nas je Mario iz Petrinje, naš prijatelj. Kad smo došli u Jabukovac, žena je plakala. Kuća je izvana čak izgledala u redu, prvi dojam je bio da nije za rušenje, ali kad smo sa statičarim­a ušli, vidjeli smo da se iz temelja raspolovil­a. Potres ju je u potpunosti uništio. Nakon što smo sve pregledali, rekli smo im da im želimo napraviti novu kuću u istim gabaritima kao postojeću s dvije stambene jedinice, prizemlje, kat i nestambeno potkrovlje. Gledali su nas blijedo, nisu mogli vjerovati što govorimo - smije se Josko. Osim što su željeli sve napraviti po proceduri i pravilima struke te zakonu o građenju, važno im je bilo da sve bude transparen­tno.

- Sve je proknjižen­o preko računa, o svemu postoji evidencija. Velika je odgovornos­t raspolagat­i s donatorski­m sredstvima koje je netko od srca dao - kažu muškarci velikog srca. ■

 ?? ?? Sve su radili po pravilima struke i transparen­tno
Sve su radili po pravilima struke i transparen­tno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia