24sata

OŽIVILA JE NAPUŠTENU ŠKOLU I UVELA RADIONICE

Naše malo, nekome sve. Dina Popović vratila je život školi na malom otoku Molatu u koju nitko nije kročio oko 50 godina

- Piše: IVANA MIHALJEVIĆ

Otok Molat sam

odlučila posjetiti turistički sa svoje dvoje djece. Zaljubila sam se u malo mjesto Zapuntel u kojem živi svega 50-ak stanovnika. Predzadnji dan godišnjeg uočila sam veliku napuštenu zgradu, u početku nisam znala što je to, ali sam od lokalnog stanovništ­va saznala da se radi o napuštenoj školi. Po povratku u Zagreb nisam mogla zaboraviti tu školu, pa sam počela više istraživat­i o njoj. Naime, škola je prije pet godina obnovljena sredstvima Europske unije, ali u njoj se ništa nije događalo. Nekoliko mjeseci je trajalo moje moljakanje Grada Zadra da mi dopusti najam školskog prostora. Gnjavila sam ih, ali na kraju su popustili, objašnjava uporna Dina Popović (48), koja je diplomiral­a ruski jezik i komparativ­nu književnos­t na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu.

Život i posao su je udaljili od književnos­ti, ali volontersk­im i humanitarn­im radom opet se približila umjetnosti. Dina je dobila u najam na pet godina dio školskog prostora koji je uredila u kuhinju, knjižnicu i spavaonicu.

već dvije godine. Moj početni plan je bio da ondje dolaze izviđački odredi koji mogu puno naučiti o ekologiji i bioraznoli­kosti te mogu pomoći očistiti uvale koje nisu dirane godinama. Godine 2021. u proljeće i početkom ljeta u našu malu školu došli su prvi izviđači koji su radili upravo to. Ondje su spavali i proveli su nekoliko dana na otoku, a nadam se da će doći ponovno. Za djecu koja ondje dolaze sve je potpuno besplatno - naglasila je Dina. Na otoku ne žive djece, tek nekolicina njih dolazi ljeti u posjet bakama i djedovima. Upravo za najmlađe posjetitel­je otoka Dina je u suradnji s umjetnikom Dinom Colićem i profesoric­om Natalijom Pećarin organizira­la likovnu i dramsku radionicu.

- Tjedan dana traje likovna radionica nakon koje je organizira­na izložba, a zatim tjedan dana dramska. Djeca na dramskoj osmišljaju predstavu koju po završetku radionice izvode pred cijelim otokom - kaže Dina. ■

- Projekt je aktivan

 ?? ??
 ?? ?? Zbog Dine se sada otokom ori smijeh djece
Zbog Dine se sada otokom ori smijeh djece

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia