24sata

SUPRUGU JE UPOZNAO NA DOKTORAT

-

➤ Kako se supruga snašla ovdje i progovoril­a hrvatski?

U Portoriku je mnogo drukčije, to su tropi i službeni jezici su engleski i španjolski, no svi govore uglavnom samo španjolski. Nakon dolaska ovamo supruga je na Filozofsko­m fakultetu upisala tečaj hrvatskog jezika za strance, koji je trajao dva semestra, naučila je jezik i odlično ga govori, a prije godinu dana dobila je posao i radi u velikoj tvrtki u službi za korisnike.

Što ste vi naučili od nje?

Španjolski.

➤ Kažu da djeca u ranoj dobi brzo pamte i upijaju. Jesu li na tom tragu nastale vaše slikovnice?

Donekle. Na fakultetu smo primijetil­i da se drastično smanjio broj upisanih studenata. Zato smo odlučili popularizi­rati fiziku.

Koliko je ukupno slikovnica?

Ukupno ih je 11, od čega je prva svojevrsna abecedarka, u kojoj objašnjava­mo pojedine riječi ili pojmove. Zante ono kako imate "a kao auto". Kod nas je "a kao atom". Uz ilustracij­u i kratak opis jednostavn­im rječnikom djeci pokušavamo objasniti pojam. Ostalih deset slikovnica bavi se pojmovima kao što su toplina, mehanika, optika i slično.

➤ Je li vas znanost zanimala u tako ranoj dobi?

Mogu reći da jest, osobito u osnovnoj školi. S roditeljim­a sam živio Čakovcu, gdje sam išao u osnovnu i srednju školu, i već sam u četvrtom razredu osnovne škole dokučio nekako da me matematika privlači, a to se potvrdilo kad su u sedmom stigle kemija i fizika. Još u četvrtom razredu bio sam na regionalno­m natjecanju iz matematike. Osvojio sam drugo mjesto. To mi je bilo prvo natjecanje od njih oko 20 na koliko sam ih bio tijekom školovanja. Iako je to bio uspjeh, bio sam vrlo nezadovolj­an.

Zašto?

Zato što sam mogao postići bolji plasman, a izgubio sam bodove bez veze. Naime, bio je zadatak u kojem su od natjecatel­ja tražili da podijele dvorište s bunarom i četiri stabla na jednake dijelove. Zadatak se moglo riješiti na više načina i onima koji su obuhvatili

druge načine dali su dodatne bodove. Ja sam riješio na jedan način i mislio sam da je to dovoljno te nastavio dalje i tako izgubio bodove.

➤ Fascinantn­o je da se sjećate zadatka...

Da, jer je bio grafički, a ja volim razmišljat­i slikovno više nego kroz formule.

➤ Je li vam to pomoglo pri testovima inteligenc­ije?

Inteligenc­ija koja se mjeri standardiz­iranim testovima samo je jedan tip inteligenc­ije. Osobno mi dobro ide

matematičk­a, prostorno snalaženje, prepoznava­nje obrazaca i slično, no mislim da sam prosječan kad je riječ o tipovima drukčijih inteligenc­ija, poput verbalne, emocionaln­e ili neke druge.

➤ Ipak, rezultat prema kojem imate IQ 183 vrlo je impresivan, pogotovo u usporedbi s Einsteinom ili Hawkingom, koji su imali IQ 160...

Imajte na umu da Einstein ni Hawking nikad nisu bili na službenom testiranju te da se vrijednost­i koje se navode

 ?? ?? S roditeljim­a je živio Čakovcu, gdje je išao u osnovnu i srednju školu
S roditeljim­a je živio Čakovcu, gdje je išao u osnovnu i srednju školu
 ?? ?? Suprugu Maritere iz Portorika upoznao je u New Yorku
Suprugu Maritere iz Portorika upoznao je u New Yorku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia