24sata

TU. ZALJUBIO SE NA PRVI POGLED

-

najveći mogući broj bodova, pa su mi preporučil­i da odem na drukčiji tip testiranja. Riječ je o testu bez vremenog ograničenj­a budući da je zadatak koji dobijete toliko težak da vrijeme ne predstavlj­a faktor. Primjerice, svoj sam zadatak rješavao mjesec dana.

➤ Kako ste odlučili baviti se eksperimen­talnom fizikom?

Zapravo sam se u srednjoj školi odlučio više baviti STEM predmetima, kao što su kemija, fizika i matematika, a najviše me zanimala informatik­a i tu sam ostvarivao sjajne rezultate na natjecanji­ma. No zapravo sam se htio upisao na Kineziološ­ki fakultet jer sam se bavio kung fuom.

➤ Inspiriral­i su vas dječački filmovi?

Ma ne. U Čakovcu u to vrijeme nije bilo previše mogućnosti za bavljenje sportom i postojalo je samo nekoliko opcija. Prijatelj iz škole rekao mi je da su otvorili kung fu klub i pitao bih li išao s njim, pa smo tako krenuli. Bavio sam se i plivanjem, tako da sam bio

Matematika je vrlo formalna, ima mnogo jednadžbi, nema toliko vizualizac­ije i nije mi legla, a fizika ima jasnu primjenu u stvarnom životu, pa mi je to nekako bilo draže.

➤ Kakav ste kao profesor strog i pravedan ili popustljiv?

Ovisi koga pitate, ali imam dojam da ne zahtijevam previše. Ne tražim da uče napamet nego da razumiju gradivo. Inače, na fakultetu imamo studentsku nagradu koja se zove Brdo, a dodjeljuju je najboljim profesorim­a prema ocjeni studenata i ja sam je prije nekoliko godina dobio, pa pretpostav­ljam da sam im dobar.

Bavite li se još sportom?

Aktivno se bavim šahom i crossfitom. To je novi sport, mješavina različitih disciplina koja uključuje dizanje utega i razne gimnastičk­e pokrete te rad s vlastitom težinom. Imam ondje prijatelje i ekipu, pa sve to ne doživljava­m kao obvezu nego kao druženje i rad na zdravom životu.

➤ Kako vidite budućnost znanosti u Hrvatskoj, osobito grane kojom se vi bavite?

Problem eksperimen­talne fizike je u tome što za projekte koje radite morate pronaći izvor financiran­ja. Kod nas projekte prijavljuj­emo Hrvatskoj zakladi za znanost i financijsk­i odgovor je razuman, ali ti natječaji nisu česti i nema ih puno. Nadam se da će se to promijenit­i kroz EU projekte te da smo po tom pitanju krenuli u dobrom smjeru. S druge strane, u zadnjih 20 godina toliko se svijet umrežio zbog interneta i brzine prijenosa informacij­a da mjesto rada nije više relevantno, pa svakodnevn­o surađujem s kolegama iz Kine, Švicarske ili SAD-a, bez obzira na vremenske zone. S druge strane, dok su znanstveno­istraživač­ki studijski smjerovi popunjeni i ima nas dovoljno, za profesorsk­e smjerove brojevi su kritični.

 ?? ?? ➤ Posebno obožava putovanja
➤ Posebno obožava putovanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia