24sata

Zoran Gobac nije problem, nego činjenica hrvatskog rukometa

- Piše: TOMISLAV BIRTIĆ

Mnogi misle, to jest mislimo, da je Irfan Smajlagić za naslov svjetskih prvaka u Portugalu zaslužan najmanje koliko i Lino Červar, a vjerojatno i zaslužniji. No piše se Červaru. Možemo debatirati o raznim trenerima, ali sve to vrijeme Zoran Gobac je konstanta. Njemu se broji u zasluge više zlata nego svima njima. Toni Kukoč šalio se da skaut Chicaga Ivica Dukan ima više naslova od njega. Dukan je najtrofejn­iji Europljani­n. Tako je i Gobac najtrofejn­iji u svijetu hrvatskog rukometa. Aleksandra Kolarić, komunikaci­jska savjetnica, predsjedni­ca Hrvatske udruge za odnose s javnošću u dva mandata, glasnogovo­rnica Vlade Ivice Račana, požalila se američkom političkom konzultant­u Mikeu Murphyju na Račanovu suprugu. Da skratim, htjela je biti više od premijerov­e supruge. Murphy joj je rekao da mora naučiti razlikovat­i probleme od činjenica. Probleme rješavaš, činjenice prihvaćaš. U doba dok je Metković imao izgleda, ili je samo izgledalo da može pobijediti Zagreb, Gobac je možda bio nečiji problem. No već je godinama i godinama činjenica.

Gobac nije bio igračina, a za ljude iz kancelarij­e nije predviđeno da budu karizmatič­ni, veliki kao Balić, Ćavar, Metličić, Duvnjak, Lacković, Džomba, Šola... nabrojiti ih ne možeš koliko ih je. Nekad je Hrvatska bila tako jaka da je bila zapravo reprezenta­cija svijeta, u koju bi možda mogao pripustiti jednoga ili dva igrača. Jasno je da se i trenerima i igračima teško pomiriti s tim da o mnogim stvarima, ili o svemu, odlučuje Gobac, ili odlučuju ljudi slični Gopcu. Kostelići i Pavlek i oni oko Pavleka. Sve te igračine i Mamić.

Ali, kako reče politički konzultant, Gobac je činjenica. Ponekoj se činjenici posreći da Kostelići od nje naprave direktora, i to bude to, a poneka činjenica za sebe može reći da doslovce ne zna za koliko je zlatnih medalja i drugih trijumfa zaslužna.

Šmokljani postaju direktori, šefovi frajerima iz srednje. Prosječni sportaši postaju menadžeri i predsjedni­ci. A poneki od tih menadžera i predsjedni­ka toliko ojačaju da skoro da jedino sami sebe mogu smijeniti. Gobac moooožda ima problem. Svi ostali zasad imaju činjenicu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia