24sata

’Zadnje dvije noći nismo spavali, pumpe su nam radile danonoćno...’

Dijelovi Starog Broda, Letovanića i Petrinje su pod vodom. Stanovnici su ogorčeni i nemoćni

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Kažu da Kupa guta

sve pred sobom, a najviši val još nije stigao, zabrinuto su komentiral­i mještani Letovanića u Sisačko-moslavačko­j županiji. Ispred mjesnog vatrogasno­g doma radna je atmosfera. Mještani su s pripadnici­ma lokalnog DVD-a vrijedno punili vreće pijeskom kako bi pojačali dio nasipa kroz koji je probila voda. Vatrogasci su ga uspjeli “zakrpati”, a mještani se nadaju kako voda neće probiti. Jer ako probije, cijela će ulica biti poplavljen­a. Stevo Đumbir, koji živi u toj ulici, kaže da se 2014. čamcem vozio po dvorištu. - Voda je tada došla do temelja i skoro ušla u kuću. Ako uđe u kuću, ja sam spremam. Selim se na povišeno u garažu - našalio se Stevo, koji strahuje i za svoje kokoši te svinje. Iz Letovanića prema Starom Brodu već se jučer prijepodne nije moglo probiti automobilo­m ni pješice, samo traktorom ili čamcem. - Ja sam iz Starog Broda i nisam mogao do svoje kuće. Ovako nije bilo od 2014., kad mi je voda u kući bila do koljena - govori nam Josip Bušić.

Ljuti se jer su nadležni, kaže, još prije osam godina obećali napraviti nasip, no od toga do danas ništa. - Samo dođu slikati se kad je poplava - rukom odmahuje Josip.

U dijelu sela koji je bliže Žažini

i u kojem su “vikendaši”, dio ceste, kao i nekoliko kuća bližih Kupi, također su već bili pod vodom. Ugledali smo mještane kako se čamcem voze među drvećem u dvorištu. Malo dalje jedna obitelj aktivno se borila spriječiti prodor vode u kuću.

- Ove dvije pumpe su moje i rade danonoćno. Jedna radi od 5 sati ujutro. Vreće smo postavili i u pripravnos­ti smo ako ih bude trebalo još podizati. Ova kuća bez fasade je bratova i u njoj nitko ne živi, no u kući do nje živim ja s obitelji i, ako voda uđe, imat ću štete i do 200.000 kuna - govori nam Dario.

Na njegovu licu vidljivi su tragovi umora te iskreno priznaje kako već dvije noći nije oka sklopio.

- Kad je bila ona velika poplava prije devet godina, nedostajao je koji centimetar da uđe u kuću. Mi smo se uselili 2018. godine, imali smo štete i od potresa jer su dimnjaci propali s crijepom. Sve smo sami popravljal­i, unutra je novi parket, namještaj... Meni ne treba ljudstvo da brani kuću. Ja imam svoju ‘vojsku’, treba mi samo materijal, pijesak i vreće, sve ću drugo napraviti sam - odlučan je Dario. Kaže nam da ima malo dijete, a nema pitke vode jer su fekalije prodrle u bunar. Inače, taj dio Letovanića nema kanalizaci­ju ni vodovod. - Ovdje ljeti ima vikendaša više nego stanovnika. Tu je turističko odredište. Tražimo samo osnovne životne uvjete, to je to - kaže Dario, koji ima i svoj OPG, na kojem proizvodi med, pa strahuje i za košnice.

- Tu nam je stacionar,

okolo je sve pod vodom, košnice smo podignuli, no ako nastavi rasti, bojim se da će se pčele podaviti. Trenutno ih je nekoliko ugroženo - kaže očajni čovjek pred kojim je još jedna besana noć.

U Novoj Drenčini kraj Petrinje voda je poplavila dio ceste te je okružila kuće sa strane ceste bliže rijeci. Dvorište Stjepana Dolenca je pod vodom, a spreman je bio i susjedov čamac.

- Ovo je valjda 15. poplava ovdje od 2014. godine. Dotad nije bilo nijedne. Znam jer sam ovdje više od 40 godina. U kuću mi voda još nikad nije ušla, ali došla bi do temelja i poplavila pomoćne objekte u kojima imam kokoši i stotinjak pilića - kaže Dolenac. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia