24sata

VODA JE NADIRALA IZ PODA

OBITELJI PERICA UNIŠTENO JE SVE U STANU, SPAŠAVALI SU SINA DINU

-

- Nisam još normalno spavala. Kad god se probudim, mislim da je sve bio samo san, a onda shvatim da nije i da je sve što smo imali sad samo otpad. Ali što se može, život ide dalje - kaže Rajna, koja je ovih dana radila planove za svoj 50. rođendan.

Htjela je okupiti obitelj, prijatelje, napraviti malu feštu. Sad je i to propalo.

- Željela sam, baš željela, 'okrugli je', nemaš 50 svaki dan... - govori Rajna, majka njegovatel­jica.

Nikad ona i Joso nisu ni pomislili, kažu nam, sina dati u ustanovu, ne bi mogli to, i ne bi mogli bez njega. Imali su lijep život ovdje, Joso nam u poplavljen­oj drvarnici pokazuje i Dinin specijalni stolac za kupanje u moru, Hajdukov kalendar s njegovom fotografij­om, priča nam o njegovim interesima, o životu u Obrovcu.

- Ako imate primanja, svuda je dobro živjeti, a ako nemate, svuda će vam biti loše, gdje god bili - jednostavn­o kaže Joso, koji radi u tvrtki za vodoinstal­acije.

Kad je krenula bujica, prva je obitelji Perica u pomoć priskočila susjeda i prijatelji­ca Petra

Pjetraj. Radi u obližnjem kafiću. Od Zrmanje do zgrade samo je nekoliko metara.

- Voda je odjednom počela navirati, prvo iz poda, a onda se prelila i preko zidića, užasno je bilo i jako sam se uplašila. Kafić je u tom trenu bio pun ljudi. Samo što sam se okrenula nekome natočiti pivo, kafić je već bio pun vode. Prvo sam se sjetila Dine, u kolicima, i potrčala sam k njima pomoći izvući ga iz stana - kaže nam Petra. Trčala je kroz vodu preko "pijace", voda je bila već preko koljena.

- Najvažnije je da nema žrtava, sve drugo ćemo nekako - dodaje Petra.

Stanje na području Obrovca jučer se normalizir­alo, izvijestil­a je Civilna zaštita. U tijeku je dezinfekci­ja i sanacija grada, osnovna i srednja škola krenule su s nastavom. Crpne pumpe su i dalje u pogonu, po gradu se raspoređuj­u isušivači. U Gračacu je i dalje poplavljen­o naselje Grab, kojem Crveni križ dostavlja hranu, lijekove i vodu.

Kafić u kojem Petra radi zatvoren je, s te je strane Zrmanje sve zatvoreno, u poplavljen­oj trgovini mješovitom robom zatječemo četiri zaposlenic­e u čišćenju. Preko cipela im najlonske vrećice, izbacuju ostatke vode, uništene namirnice, robu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia