24sata

‘SVATKO SVOJU ŠTETU BROJI’

-

1

2

Poplavljen­a je i gradska knjižnica, koja ima oko 25.000 knjiga, ravnatelji­ca Marina Brkić procjenjuj­e da ih je uništeno i 30 posto.

- Koliko točno, tek ćemo vidjeti, jer su mnoge knjige i na suhom povukle vlagu. Tri smo dana bili pod vodom. Centralno smo mjesto za gradska zbivanja, predavanja, radionice, trudimo se rukama i nogama u svome poslu, a sad ovo - tužno govori ravnatelji­ca.

Opet tirkizna Zrmanja povukla se u svoje korito, zasjalo je sunce, no tek sad - vlažnih ulica i fasada - ovaj grad izgleda još tužnije nego prije. Sve stoji u nekom davnom vremenu, koje Obrovac nikad nije mazilo. Ovo je jedan od mnogobrojn­ih hrvatskih gradića u kojima je potencijal golem, ali nismo mi ni Austrijanc­i ni Danci da ga znamo unovčiti i ljudima učiniti život boljim.

S ovako prekrasnom rijekom koja teče kroz grad, sa srednjovje­kovnom utvrdom na brežuljku, predivnim Velebitom iznad i nevjerojat­nom vegetacijo­m, Obrovac bi, u nekom boljem kutku svijeta, bio turistička "meka". Otimale su

3

4 ga Osmanlije, razorili Mlečani, uzeli Francuzi, vlasti su se kroz povijest samo izmjenjiva­le. Prije pedesetak godina, uz vatromet i veliku pompu, najavljena je gradnja Jadrala, tvornice glinice, koja se pretvorila u simbol propalih jugoslaven­skih investicij­a. Radila je samo četiri godine - mnogo kraće nego što je trajala njena priprema. Trebala je prerađivat­i boksitnu rudu, čije su zalihe bile precijenje­ne, pa se nagađalo kako je tvornica zapravo samo trebala politički harmonizir­ati lokalno stanovništ­vo - prevladava­juće Srbe i manjinske Hrvate, danas je omjer stanovništ­va obrnut. Sagrađeni su i stanovi za radnike, danas se te zapuštene sive fasade zrcale u Zrmanji.

U vrijeme Domovinsko­g rata Obrovac je bio pod kontrolom tzv. Republike Srpske Krajine, oslobođen je u Oluji. Spašen je od agresora, ali ne i od zaborava. U Obrovcu danas nema restorana, nema hotela, i sve je manje ljudi. Ukupno s okolnim mjestima oko 3000. - Ma ruku u vatru ako ovdje noću spava više od 250 ljudi! - uvjeren je Obrovčanin s kojim razgovaram­o na mostu.

Tako se doista i čini, grad je pust. Ali kad su izbori, dodaje Obrovčanin, odjednom gužva, puni autobusi...

- Kad sam ja išao u školu, bilo nas je 70 u dva prva razreda, sad je upisano 13 prvašića - kaže nam i Ivica Crljenko (55).

- Malo naroda ima, jako malo, nekad nas je puno više bilo - prisjeća se gospodin Ivica, vlasnik dvaju brodova za turistički prijevoz Zrmanjom. Radovan Čiča iz prizemlja iznosi uništene aparate za termičke instalacij­e, uništen mu je sav posao.

- Sve je za bacanje. Teško mi je procijenit­i štetu, sad svatko svoju štetu broji - kaže Radovan. Što je, tko je krivac za poplavu, pitamo stanovnike u Obrovcu. Malo klimatske promjene, a onda i činjenica da se korito Zrmanje nije odavno čistilo, ima i 30 godina, kažu stanovnici. Korito se izmijenilo, dodaju, i bilo je samo pitanje dana kad će se nešto ovakvo dogoditi...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia