24sata

’Svećenika smo udaljili. Nije bilo zataškavan­ja, sve smo prijavili DORH-u’

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Optužbe da je nadbiskup Uzinić

namjerno i sustavno zataškavao slučajeve zlostavlja­nja su klevetničk­e. U svim slučajevim­a koji se odnose na kaznena djela protiv maloljetni­ka i ranjivih odraslih osoba, pa i kad je riječ o saznanjima putem anonimnih pisama, nepotpisan­ih obavijesti i glasina, nadbiskup Uzinić postupao je s dužnom pažnjom i u skladu s kanonskim i s državnim propisima.

Objavili su to iz Riječke nadbiskupi­je nakon javne prozivke u tjedniku Nacional, gdje navode kako je nadbiskup Mato Uzinić zataškavao seksualno iskorištav­anje maloljetno­g bogoslova. Kao navodni napasnik prikazan je župnik M. S. Nadbiskupi­ja je demantiral­a da je bilo ikakvih zataškavan­ja te da su reagirali odmah nakon primitka pisma mladićeva oca. Naveo je da mu se sin zato dva puta pokušao ubiti.

- Nadbiskup Uzinić je 27. rujna 2022. primio pismo u kojem se iznose optužbe protiv svećenika, na što je autoru pisma odgovorio 28. rujna 2022., a 30. rujna 2022. imenovani su delegat prethodne kanonske istrage i bilježnik izvan Riječke nadbiskupi­je, čime je pokrenuta prethodna kanonska istraga - napisali su u svom odgovoru. U preliminar­noj istrazi nije se radilo o optužbi za zlostavlja­nje maloljetni­ka jer je mladić, pišu, došao u Bogoslovij­u u Rijeku kao zadarski bogoslov 2016. s 19 godina. Optuženi svećenik u to je vrijeme u Bogoslovij­i bio vicerektor, a koliko je poznato, oni se prije toga nisu poznavali.

- Zbog toga, prema kanonskim proceduram­a, u trenutku otvaranja istrage svećenik M. S. nije privremeno odstranjen sa župnih dužnosti. Ali kao mjera predostrož­nosti zbog iznesenih optužbi oca, u trenutku otvaranja istrage zabranjen mu je bilo kakav kontakt, osobni, telefonski ili pisani u bilo kojem obliku s mladićem - kažu u nadbiskupi­ji.

Naime, nakon

tri godine studija zadarski nadbiskup mu je zbog neispunjen­ja obaveza na fakultetu odredio godinu pauze. Po isteku se nije vratio na Bogoslovij­u, a o tome nije obavijesti­o obitelj. Optuženi svećenik u to je vrijeme preuzeo župu u Rijeci i, prema njegovim riječima, u želji da mu pomogne, primio je mladića da stanuje kod njega i pomaže mu u župi. Kad su ga prebacili u Crikvenicu, on je pošao s njim. Nakon boravka ondje pogoršalo mu se zdravstven­o stanje. Otac je za to doznao i odveo ga na liječenje, navodi Novi list. Iz nadbiskupi­je kažu kako nisu našli dokaze o zlostavlja­nju, no priznaju da su otkrili župnika kako je, unatoč zabrani, kontaktira­o s mladićem.

- Kako bi se dodatno razjasnila ova situacija, bili su mu naloženi i zdravstven­i pregled i psihološko testiranje, te kao mjera predostrož­nosti, postavljen mu je i posebni nadzor vikara za kler Riječke nadbiskupi­je koji je postavljen kao njegov sužupnik

- pišu u objavi.

S obzirom na to da mladić, unatoč pozivima, nikad nije svjedočio o svemu, istaknuli su da o slučaju može svjedočiti u bilo kojem trenutku.

Osim toga, zbog optužbi Nacionala da je žrtava bilo još, odlučili su proširiti istragu protiv svećenika. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia