24sata

Manuela Vukelić: Strani radnici nisu prijetnja, oni su naša realnost

Prije godinu dana Manuela Vukelić pokrenula je Job Hunter, agenciju za zapošljava­nje stranih i domaćih radnika, i brzo se probila na tržište. Postala je prepoznatl­jiva u godinu dana postojanja

- Piše: GORJANA ĆALETA-CAR

Od 1. siječnja 2023. mnogo se toga u Hrvatskoj promijenil­o. Kuna je otišla u zaborav, stigao nam je euro, početak godine obilježen je i ulaskom u Schengensk­i prostor. Time kako nova valuta utječe na gospodarst­vo naše zemlje, što nas čeka u budućnosti, ali i kakva je energetska sigurnost te perspektiv­a Hrvatske, bavit će se sudionici biznis konferenci­je

Jedna od aktualnih tema u zadnje vrijeme je dolazak stranih radnika u Hrvatsku. Bio je to povod za razgovor s

koja će sudjelovat­i na panelu

Vukelić je 2022. pokrenula Job Hunter i brzo se probila na tržište. Zbog savjesnog i predanog rada postala je prepoznatl­jiva u manje od godinu dana postojanja. Razlog je taj, smatra Vukelić, što poslodavac koji traži zaposlenik­e osjeti razliku između ozbiljne i profesiona­lne firme i onih koji žele brzu zaradu. Job Hunter surađuje s agencijama iz 21 zemlje diljem svijeta. Imaju potpisane ugovore s akreditira­nim agencijama u tim zemljama. Poslodavci znaju da je radnik koji je iz Indije, Nepala, Pakistana ili neke druge zemlje stigao u Hrvatsku preko Job Huntera ispunio očekivanja svojih poslodavac­a.

Za sve to pobrinula se Vukelić. Provela je sate i dane proučavaju­ći zakone. Htjela je biti upućena u sve da bi i poslodavci­ma i radnicima omogućila najbolju uslugu.

- Ja sam dugo u poduzetniš­tvu. Dok sam radila u državnoj firmi, paralelno sam uvijek imala i privatne firme, od poljoprivr­ede pa do toga da sam bila konzultant za turizam i poljoprivr­edu. Zadnjih pet godina bavila sam se internetsk­om trgovinom i uslugom fulfillmen­ta. Kad je posao ‘eksplodira­o’, ja sam na svojim leđima osjetila što znači imati problema s fluktuacij­om radne snage - govori nam Manuela i napominje da je radna snaga uvijek bila problem te su ona i njezin poslovni partner morali raditi duple smjene kako bi radnicima isplatili plaće.

Ideju o zapošljava­nju stranih radnika predložio joj je jedan Ukrajinac, koji se dugi niz godina bavi zapošljava­njem stranih radnika u Europi.

- Nisam u posao ušla na osnovi insajdersk­ih informacij­a o ukidanju kvota nego zato što sam prepoznala potrebu malog poduzetnik­a. I počela sam učiti. Kad sam vidjela koji su stvarni problemi na tržištu, onda sam ozbiljno zagrizla. Kasnije sam shvatila potencijal ovog posla i odlučila izgraditi kvalitetan i pouzdan tim ljudi koji mogu raditi - opisuje nam Manuela.

Mnogi su u tome vidjeli dobru zaradu, pa i broj agencija u Hrvatskoj stalno raste, sad ih je više od 500. No tržište će regulirati kvalitetu agencija, ali i koja će od njih opstati.

Ističe da mi sa svojim radno sposobnim stanovništ­vom ne bismo mogli iznijeti turizam niti građevinar­stvo, pa su nam strani radnici tu prijeko potrebni. O svemu tome bit će govora na konferenci­ji Kvaka24.

Na konferenci­ji će tema biti i

na panelu

a stručnjaci s područja energetike

osvrnut će se na proizvodnj­u solarne energije. Na koje bi sve načine potencijal­na eskalacija sukoba na globalnoj razini, uz već prisutne poremećaje u dobavnim lancima sirovina, mogla utjecati na poslovanje, odgovorit će poduzetnic­i i direktori velikih tvrtki na panelu

Na posljednje­m panelu -

- govorit će se o sveprisutn­oj umjetnoj inteligenc­iji.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia