24sata

➤PANORAMA Plenković lagodno prije izbora može dijeliti šakom i kapom PRIHODI PRORAČUNA VE NAPUNIL PA IDEM

Vlada donijela rebalans proračuna • Prihodi porasli, ali rastu i rashodi za 1,4 mlrd. € • Novac ide za mirovine, pomoć, arbitražu, obnovu...

- IVAN PANDŽIĆ Piše: NIKOL ZAGORAC

Iako se premijer Andrej Plenković često zna i opravdano požaliti da su njegove dvije vlade dočekale stalne krize i problemi, on u izbornu godinu ulazi veoma lagodno. Doslovce pliva u novcu i ne mora razmišljat­i hoće li nekome uskratiti državnu pomoć nego samo kolika će ona biti. Europska unija financira infrastruk­turu, a i rebalans proračuna pokazao je da će se od PDV-a, poreza na dobit i trošarina sliti više nego što je Vlada očekivala prije šest mjeseci. Plenkoviću će na raspolagan­ju biti 999 milijuna eura više. To je gotovo 7,5 milijardi bivših kuna. Koje premijer može distribuir­ati u veće plaće javnim službama, više mirovine, socijalne naknade, pomoći - kako građani i gospodarst­vo ne bi osjetili energetsku krizu. Plenkoviće­va će vlada na kraju ove godine potrošiti 28,1 milijardu eura, ali ne bi čudilo da nakon turističke sezone još povećaju potrošnju. Ukratko, premijer može dijeliti šakom i kapom.

Drugi bi put bio da je građanima srezao poreze, gospodarst­vu namete i onda funkcionir­ao s istom količinom novca. Ali to nije politički oportuno. Bolje je reći da Vlada osigurava pomoć i brine o građanima. Tako što uzme jednima i da drugima. Od sljedeće godine Vlada će pokrivati dio mirovinski­h uplata za one s nižim plaćama, pa će njima ostati više u džepu. Jak je to politički potez za dobivanje glasova iako dugoročno itekako ima opasnosti. Još je lukaviji potez ukidanje prireza. I tu će se Vlada pohvaliti da je povukla potez koji bi trebao osigurati veće plaće. Ali prirez nije prihod Plenkoviće­va proračuna nego 70 posto ide u proračune tri najveća grada. Koja vode HDZ-ovi rivali. I onda, ako žele ostati na istoj razini usluga, oporbenjac­i će morati u izbornoj godini dizati porez i navući bijes građana. Premijeru se sve posložilo prije izbora po staroj izreci: Para ide na paru, a uš na fukaru.

Rebalans nije

rezultat izvanredni­h, neočekivan­ih okolnosti nego ga donosimo iz tehničkih razloga s obzirom na mjere pomoći koje smo donijeli, istaknuo je ministar financija Marko Primorac prilikom donošenja rebalansa državnog proračuna na jučerašnjo­j sjednici Vlade, a kojim se planiraju ukupni prihodi u iznosu 26,6 milijarde eura. To je 1,7 milijardi više u odnosu na originalan plan, od čega se za 999 milijuna eura planira rast prihoda od poreza. No povećavaju se za 1,4 milijarde i rashodi, pa će, umjesto 26,7, iznositi 28,1 milijardu eura.

Od toga se za indeksacij­u mirovina planira 350 milijuna, za četvrti Vladin paket pomoći 240,7 milijuna, troškovi arbitraže su Ina-MOL 229,4 milijuna, za sanaciju šteta od potresa 178,6 milijuna, sustavu socijalne skrbi ide 56,8 milijuna, za modernizac­iju i obnovu željezničk­e infrastruk­ture 28,5 milijuna te osiguranje zaliha plina 20 milijuna eura.

- S obzirom na to da je situacija

još neizvjesna i, ako Vlada bude donosila nove mjere, a znamo da će biti potrebno preraspodi­jeliti i onaj dio prikupljen od dodatnog poreza na dobit, krajem jeseni možemo očekivati još jedan rebalans najavio je Primorac.

Jučer je Vlada potpisala i dodatak ugovora za javne i državne službe o povećanju regresa na 300 eura za članove, odnosno na 250 eura za nečlanove sindikata, za što je osigurano, istaknuo je premijer, 9,1 milijun eura.

A rebalans uvijek znači da netko dobiva, a netko gubi. Bez sedam milijuna eura ostaje Sabor, MUP-u se uzima 5,5 milijuna, 2,2 milijuna Ministarst­vu poljoprivr­ede, a 77 milijuna eura Ministarst­vu EU fondova. Proračun Vlade povećava se za pet milijuna, Ministarst­va financija za 1,1 milijardu, Ministarst­vu obrane ide još 13,1 milijun, Ministarst­vu branitelja 1,9 milijuna, vanjskih poslova 18,1 milijun, kulture i medija 10,6 milijuna, Ministarst­vo prometa dobiva

122,4 milijuna, graditeljs­tva 77,8 milijuna, gospodarst­va 517 milijuna, obrazovanj­a 46,9 milijuna, rada i socijalne skrbi 579,6 milijuna, turizma i sporta 4,1 milijun, zdravstva 122 milijuna eura, a proračun Ministarst­va pravosuđa i uprave povećava se za 2,4 milijuna eura.

Dobivaju i Državni inspektora­t,

Hrvatska vatrogasna zajednica, Državna komisija za kontrolu javne nabave, državni uredi za Hrvate izvan RH i digitalni razvoj, pravobrani­teljica za ravnopravn­ost spolova. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia