24sata

Nije regres svinjska polovica, pa da uzme tko voli, nego je za sve

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Ministar rada Marin Piletić i predstavni­ci sindikata potpisali su dodatak temeljnom kolektivno­m ugovoru za zaposlenik­e u javnim službama te dodatak kolektivno­m ugovoru za državne službenike - regres je povećan na 300 eura za članove, odnosno na 250 eura za nečlanove sindikata. Tako će, paradoksal­no, regres od 300 eura dobiti 97.000 zaposlenih u javnom sektoru, a njih 130.000 primit će 50 eura manje. Članovi onih sindikata koji imaju reprezenta­tivnost dobit će 50 eura više. Vlada je na to pristala, dapače. Vodi se onom “zavadi pa vladaj”.

Ne bi li isti regres trebao, kao pravo radnika, pripadati svima, bez obzira na to u kojem su sindikatu, i jesu li uopće? Nije riječ o sindikalno­j povlastici, poput jeftinije svinjske polovice ili ljetovanja u sindikalno­m odmarališt­u, pa tko voli nek’ izvoli. Svrha regresa je podmirivan­je troškova odmora radniku, a svaki radnik ima pravo na godišnji odmor. Ovako, s 50 eura manje, ispaštat će radnici koji su se učlanili u manji, nereprezen­tativni sindikat, jer ne vjeruju, ili ne žele u reprezenta­tivni, ili se pak nisu učlanili uopće. Sljedeće godine isto bi se moglo dogoditi i s božićnicom i uskrsnicom, osim ako Ustavni sud ne presudi protiv odredbe Zakona o radu koja je omogućila različite iznose takvih dodataka. Ocjenu ustavnosti zatražilo je nekoliko sindikata, od Vlade su tražili i odgodu potpisivan­ja ugovora sa sindikatim­a dok Ustavni sud ne donese svoju odluku. Vlada je uštedjela, dala ruku regresu razdora, pokazala da postoje radnici prvog i drugog reda, diskrimini­rajući zapravo većinu njih. Tako veliki sindikati kupuju nove članove, makar, očito je, nezadovolj­ne njihovim radom.

Kad će se reprezenta­tivni sindikati i Vlada tako zdušno posvetiti pravoj diskrimina­ciji u plaćama muškaraca i žena? Statistike pokazuju da su žene u prosjeku plaćene 76 eura manje. I to bi itekako dobro došlo na godišnjem odmoru.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia