24sata

’Moja će Lava stati na noge i osvojiti svijet’

Malena Lava primila je lijek Zolgensmu. Majka Petra i cijela obitelj su oduševljen­i. Odmah su proslavili uz tortu

- Piše: ROMANA BILEŠIĆ

Gotovo je.

Konačno i napokon je gotovo. S najsretnij­im krajem na svijetu. Naša Lava ima nove gene. Naša Lava će hodati. Toliko nerealno, toliko nestvarno. Toliko nadrealno. Nakon dugih 15 mjeseci borbe, ova borba je završila. I danas s ponosom mogu reći: svaki korak se isplatio, uzbuđeno nam je rekla Lavina majka Petra Petrušić (28) nekoliko sati nakon što je njezina kći u bolnici UCLA u Los Angelesu u petak napokon primila lijek Zolgensma.

Doziranje je proteklo prema planu, nuspojava nije imala i svi nalazi bili su uredni te je nakon nekoliko sati promatranj­a otpuštena kući. Dvogodišnj­a djevojčica sa spinalnom mišićnom atrofijom tipa 2 ujedinila je Hrvatsku i regiju u skupljanju 2,4 milijuna eura za revolucion­arni i brutalno skupi lijek Zolgensma, na koji u Hrvatskoj nije imala pravo, i liječenje, te ga je napokon primila u bolnici UCLA u Los Angelesu. - Sve se isplatilo, svaki sastanak, svaki mail, svaki kontakt, sve! Lava je prvo dijete u Hrvatskoj koje je primilo Zolgensmu s tipom 2 SMA! Ona je ovdje da pokaže kako dvojna terapija itekako ima smisla, da stane na svoje noge i pokori svijet! Dok je ležala na bolničkom krevetu, u jednom se trenutku okrenula prema meni i, gledajući me velikim plavim očima, pitala: 'Mama, hoću li moći hodati kao Aubrey?'. Aubrey je njezina prijatelji­ca Kanađanka sa spinalnom mišićnom atrofijom. Prvi put sam joj mogla s mirom u glasu reći: 'Hoćeš, ljubavi, itekako hoćeš!' - rekla nam je Petra.

da je sad napokon odahnula i presretna je što će sa suprugom Petrom svojoj maloj princezi moći ispuniti neke želje. Budući da je mjesecima morala Lavinu kilažu održavati na maksimalno 13 kilograma, Lavi je obećala tortu, sladolede i veliki hamburger. Plavooka djevojčica dobro je to zapamtila.

- Lavino prvo pitanje, čim smo došli u bolnicu, bilo je: 'A gdje je torta?'. Sjetila se da smo joj tu tortu obećali dok smo vodili utrku s vremenom i kilažom. Sad, kad je doziranje završilo i kad ima nove gene, Lava ju je pojela, a sad su na redu sladoledi i ostale njezine želje - rekla je Petra. Dodaje da će malena svaki dan, minimalno četiri mjeseca, morati uzimati steroide koji služe da bi kontrolira­li jetrene enzime. No uz njih dolazi i nekoliko nuspojava, a djeca najčešće reagiraju mučninama, glavoboljo­m, poremećeni­m snom ili nesanicom, nervozom, iritabilno­šću i naglim dobivanjem na kilaži. - Ali oni su nam vrlo važni jer u ovom trenutku štite Lavin organizam i pomažu da se izbori protiv virusa nakon doziranja i održavaju jetrene enzime u granicama dozvoljene visine - objasnila je Petra. Presretna je što im je bolnica ponudila da Lavu (2) uključe u dvije studije o spinalnoj mišićnoj atrofiji, što su s oduševljen­jem prihvatili. ■

Priznala nam je

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia