24sata

’LEGITIMNA UMJETNIČKA METODA’

-

Policija je kod državnog tužiteljst­va ekspresno pokrenula postupak protiv “Novoga kolektiviz­ma”, a svi članovi povjerenst­va koji su odabrali ljubljansk­i plakat kao glavno idejno rješenje prošli su detaljna policijska ispitivanj­a. Na kraju, s obzirom na nedostatak dokaza koji bi potvrdili sumnju da je plakat doista osmišljen kao oblik antidržavn­e propagande, do suđenja nikad nije došlo. Godinu dana kasnije slovensko javno tužiteljst­vo poslalo je službeno priopćenje u kojem je pisalo da je “studio Novi kolektiviz­am primijenio legitimnu retrogradn­u umjetničku metodu koja je podložna različitim interpreta­cijama”.

No lavina se zakotrljal­a. I danas se vjeruje da je plakat, a jednako tako i štafeta, nagovijest­io skorašnje događaje raspada Jugoslavij­e. Jer prvotni dizajn štafete za čuvenu 1987. godinu također je bio problemati­čan. Napravljen­a je u obliku građevine na četiri stupa i praktički ju je bilo nemoguće nositi, trčati s njom, kako je desetljeći­ma bio običaj. Već je ta štafeta dala naznake drukčijeg pristupa Novoga kolektiviz­ma i skrivene simbolike, pa je zbog svega izrađena nova, koja je zadovoljil­a standarde manifestac­ije. Ipak, i u toj izmijenjen­oj verziji mnogi su u osam crvenih dioda, koje su neodoljivo podsjećale na kapljice krvi, poslije vidjeli svojevrsno proročanst­vo raspada Jugoslavij­e i krvavi rat koji je uslijedio četiri godine kasnije. Na kraju krajeva, bila je to i posljednja štafeta kojom je obilježen Dan mladosti, i s njom je zamrla ova dugogodišn­ja tradicija bivšeg režima.

“U početku apsolutno nitko nije prepoznao poveznicu. Najprije se Slovensko omladinsko predsjedni­štvo identifici­ralo s našim plakatom, a nakon toga i cjelokupna omladinska organizaci­ja Jugoslavij­e. I tadašnji generali bili su zadovoljni. Njima se to jako svidjelo. Dobro se sjećam jednoga generala koji je izjavio kako mu je drago da je na posteru mišićavi mladić, a ne neka apstrakcij­a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia