24sata

’NEISKUSTVO I LOŠI UVJETI SU IZAZVALI TRAGEDIJU’

Nijaz Delić, pilot s 50 godina iskustva, smatra kako pilot nije bio spreman za uvjete na Velebitu: ‘Nije očekivao brdo nakon oblaka’

- Piše: DIJANA MARIĆ

To je bio grupni

let od osam aviona, od kojih je jedan, nažalost, nastradao i svi su iz Nizozemske ili zapadne Njemačke. Pretpostav­ka je da se kod grupnog leta, kod formacija, često dogodi da se u grupi nađe netko s manjim iskustvom i on računa na to da će u tom grupnom letu oponašati i pratiti onoga tko je ispred. Slično se dogodilo i prije desetak godina kad je grupa Francuza došla u Hrvatsku, a od nas su išli za Grčku. Jedan je na kraju u grčkim planinama nestao, rekao je Nijaz Delić, pilot s više od 50 godina iskustva.

Za konkretan slučaj smatra kako je riječ o manjku iskustva.

- Od Nizozemske do Alpa i nema baš nekih velikih brda. Tamo je lagano pobrđe od 400-tinjak metara. Letio sam i ja tamo mnogo puta. Alpe su im poznate i oni se pripreme da su tamo Alpe i zato su išli okolo, preko Maribora. Međutim, vjerojatno im nije bilo poznato da, osim Alpa, postoji Velebit. Smatram kako su mislili da su prošli Alpe i da će ubrzo vidjeti more. Oni su letjeli u grupi i oni vještiji otišli su iznad oblaka, a ovaj koji je stradao pokušavao je isto, ne očekujući brdo nakon oblaka. Ušao je vjerojatno u oblak i nakon toga se dogodio strahovit udar u brdo kraj Oštarija - smatra iskusni pilot te odmah nastavlja:

- bio je vjetar, koji puno toga remeti. Neiskustvo s terenom i vremenski uvjeti doveli su do tragedije - dodao je Delić.

Osim toga

Nastavio je kako će na kraju istraga pokazati što se zapravo dogodilo, ali da iz iskustva zna kako su piloti znali što su i kakve su Alpe, no nisu znali da iza njih i dalje ima brda ili planina. Velebit je takav da gotovo svake godine "proguta" barem jednog pilota.

- Prije toga bilo je puno više nesreća. Još se sjećam događaja kad sam i ja bio početnik i kad je jedan od pilota iz Banje Luke u Puli uzeo avion i letio za Banju Luku. To je danas ništa, ali je, nažalost, ušao u oblak i to je bio kraj. Također, svi znamo da su vrlo iskusni piloti kraj Zadra izginuli. Njih četvorica. Svi su bili iskusni, s više od nekoliko tisuća sati letenja. Ali Velebit i bura i taj su put bili ubitačna kombinacij­a. Ovaj slučaj jučerašnje tragedije pokazuje da pilot vjerojatno nije znao gdje se nalazi. Jer da je znao, aktivirao bi padobran - rekao je Delić i pojasnio da se padobran aktivira pritiskom na gumb.

opasnosti, aktivira se taj gumb i on izbaci padobran, koji sve spusti na zemlju. Avion tad pretrpi veliko oštećenje, ali ljudski životi su spašeni. To je dobar avion, čudo. Ali ako se pilot upustio u oblak ne znajući da je ispred njega brdo, nije bilo nikakve šanse. Taj avion ima putnu brzinu veću od 200 na sat. To je pravi avion koji ima autopilot, za koji me čudi da ga pilot nije aktivirao. Ali opet dolazim do toga da pilot nije bio svjestan kako nakon oblaka slijedi planinski vijenac - pojasnio je Delić. ■

- Kad ste u

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia