24sata

’Ostajemo na razini 10 izbornih jedinica’

Nema prekrajanj­a, puno toga ostaje isto, istaknuo je premijer i šef HDZ-a

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Ministar Malenica održao nam je prezentaci­ju vezanu za reformu Zakona o izbornim jedinicama sukladno onome što je kazao Ustavni sud, a to je da se modificira postojeći sustav, istaknuo je jučer premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedni­štva HDZ-a, koja je trajala više od tri sata. A zapravo sve ostaje isto, samo se donekle mijenja izgled jedinica jer, najavio je, ostaju na razini njih 10, koje će birati po 14 zastupnika u Sabor.

- Odstupanja u smislu broja birača po izbornoj jedinici će biti unutar plus/minus 2,5 i 3 posto. Mislim da će na taj način izbori proći u najboljem demokratsk­om redu, kao što je to kod nas uvijek i bilo dodao je i istaknuo kako nije riječ o prekrajanj­u jedinica.

- S obzirom na demografsk­e trendove i dosta velika odstupanja od broja birača, kojih je bilo nekad više u pojedinim izbornim jedinicama i onim jedinicama koje imaju manje, došlo je do modifikaci­ja - izjavio je te dodao kako će ih danas predstavit­i i koalicijsk­im partnerima. Postojeći zakon, podsjetimo, prestaje vrijediti 1. listopada.

- Vjerujem da ćemo postići suglasje, nakon čega će taj akt ići u javno savjetovan­je. Puno toga ostaje kako je i sad, ono što moramo mijenjati da bismo doveli u okvir otprilike jednak broj birača po jedinici, a njih će otprilike biti oko 360.000 - istaknuo je. Dakle, s obzirom na depopulaci­ju pojedinih krajeva, korigirat će se granice kako bi u svakoj izbornoj jedinici bio podjednak broj birača, što će najviše doći do izražaja u Slavoniji jer je ondje došlo do najvećeg iseljavanj­a stanovništ­va. Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu, prošlog tjedna nam je prokomenti­rao ovaj model najmanjih mogućih korekcija izrazivši neslaganje sa stavom da je 10 jedinica optimalno rješenje. Njegov je stav, kao i stav udruge GONG, da bi Hrvatska trebala imati šest jedinica uz zadržavanj­e postojećih za dijasporu i nacionalne manjine. Za taj model zalažu se i SDP i Možemo!, a HDZ je dobio oštre kritike stručnjaka jer ih nisu uključili u izradu novog modela izbornih pravila. ■

 ?? ?? ➤ Plenković kaže da će idući izbori biti pravi demokratsk­i
➤ Plenković kaže da će idući izbori biti pravi demokratsk­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia