24sata

Suđenje za smrt malog Gabrijela iz Metkovića proglasili su tajnim...

SUDI SE LIJEČNICIM­A I SESTRI Dječak je 2018. godine preminuo je nakon što je poslan na kućno liječenje

- Pišu: M. PAUČEK ŠLJIVAK, Z. MEDAK AKCIJA SPAŠAVANJA PTIĆA SUPOVA

Počelo je suđenje

zdravstven­im djelatnica­ma iz Metkovića koje terete za smrt dječaka Gabrijela, koji je preminuo u prosincu 2018. Riječ je o medicinsko­j sestri koja je tad radila u DZ-u Metković - Nikolini Talajić (bila je zaposlena u ordinaciji dr. Vlade Krmeka) te tri liječnice s Hitne u Metkoviću - šefici Hitne Marijani Matić, dr. Danijeli Dragobrato­vić i dr. Josipi Vekić.

Ilka Markić, sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Dubrovniku, zatvorila je suđenje za javnost. Nakon završetka rasprave odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa medicinsku sestru, i Branko Šerić, odvjetnik jedne liječnice, istaknuli su da ne smiju govoriti o slučaju. - Ne smijemo ništa govoriti ni komentirat­i o slučaju. Jedino što mogu reći je da slučaj ide svojim tokom, inače su suđenja dugotrajna - istaknuo je odvjetnik Branko Šerić. Nova rasprava bit će u utorak i srijedu.

U optužnici stoji kako

se "Okrivljeni­cama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstven­oj ustanovi i kao zdravstven­e djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstven­u ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanje­m zdravstven­og stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke". “Prvookrivl­jenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookriv­ljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvansk­e županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstven­og stanja i životnu ugroženost djeteta te primijenit­i terapiju djelotvorn­im lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavan­je djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitaliz­aciju.

dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostim­a četvrtookr­ivljenica (1972.) je 10.

Tereti ih se da su

prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljen­e dijagnoze i prepoznava­nja životne ugroženost­i, prilikom medicinsko­g zbrinjavan­ja djeteta propustila ordinirati odgovaraju­ći lijek. Trećeokriv­ljenici (1984.) kao medicinsko­j sestri pedijatrij­ske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardiz­irani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstven­o stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijesti­la liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovara­jućeg postupanja okrivljeni­h dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu, došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstven­og stanja djeteta”. ■

Udruga Biom pokrenula je kampanju kako bi zaustavila stradanje ptića bjeloglavi­h supova. Riječ je o posljednjo­j vrsti strvinara u Hrvatskoj, čija populacija ima samo oko 120 parova. Do kraja trogodišnj­e kampanje cilj je prikupiti 40.000 eura, kojima će se spašavati ptići. Supove će nakon oporavka vratiti u prirodu (mpš) ■

 ?? ?? ➤ Gabrijelov­i roditelji, Ivana i Mišo, bili su na sudu
➤ Gabrijelov­i roditelji, Ivana i Mišo, bili su na sudu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia