24sata

VINO VINARIJE MATIJAŠIĆ PIO JE I PAPA FRANJO

Otkad zna za sebe, Darko Matijašić živi u okruženju vinograda, a tradicija bavljenja vinogradar­stvom u ovoj obitelji traje više od 100 godina

- Piše: 24CONTENTH­AUS

Posljednje 24 godine obitelj Matijašić spojila je ljubav prema lozi i prirodi s turizmom na selu. Isključivo vlastitim znanjem i predanošću u poslu postižu vrhunske rezultate, a najveću sreću i uspjeh, kaže nam Darko, vidi u tome što su njegova četiri sina jako zainteresi­rana za to da nastave tradiciju. Osim vina, obitelj Matijašić proizvodi domaći pršut od vlastitih svinja i domaće maslinovo ulje, a ljubav prema prirodi i vinogradar­stvu Darko je preslikao i na papir.

- Prvi sam vinar u Istri koji je napisao knjigu o tome kako se najbolje razvija vinarstvo i vinogradar­stvo u budućnosti - ‘Loza i vino za buduća vremena’. Također napisao sam još jednu knjigu - ‘Ljubav na krilima razuma’ - kaže naš sugovornik.

Osim što su vina Matijašić poznata po autentično­sti, cijela njihova proizvodnj­a poštuje sve ekološke standarde. Također, prvi su u Istri isključili bilo kakvu obradu u vinogradu osim košnje trave.

- Osim certifikat­a ekološke proizvodnj­e, sva naša vina proizveden­a su prema još prirodniji­m standardim­a, a to je da nikad ne oremo, kopamo ili frezamo u vinogradu nego samo kosimo autohtonu travu. Riječ je o zelenoj gnojidbi te nikad ne skidamo zeleno lišće, kao ni zeleno grožđe jer bi to bila najveća glupost koju vinogradar može učiniti. Vinograd smo pustili zatravljen­im autohtonim biljkama, koje kosimo nekoliko puta tijekom vegetacije. - pojašnjava naš sugovornik.

Od svih sorti vina Darko, kao i cijela njegova obitelj, najponosni­ji je ipak na svoju Kraljicu Malvaziju. Upravo je ovo vino 2012. godine, kaže nam Darko, posluženo na ručku u Vatikanu na kojem je bio i papa Franjo.

- Kraljica Malvazija dobila je ime upravo po vinogradu Kraljica, a koji se nalazi na brdu koje se lijepo vidi iz naše vinarije. Na tom brdu smo zasadili vinograd prije 15 godina i namjerno smo ga oblikovali kao srce. Na svojem logotipu imamo srce, koje simbolizir­a vinograd, ali i našu ljubav prema onome što radimo - kaže na kraju ponosno Darko Matijašić, čija je Kraljica Malvazija ove godine nominirana za Zelenu medalju - projekt 24sata i tvrtke Kaufland Hrvatska.

Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvo­đača - projekt 24sata u suradnji s tvrtkom Kaufland Hrvatska, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnj­e. Sljedećih tjedana na platformam­a 24sata nastavljam­o objavljiva­ti priče o finalistim­a Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2023. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje. Partner Zelene medalje je Kaufland Hrvatska, a projekt podržavaju Hrvatska poljoprivr­edna komora, Visoko gospodarsk­o učilište u Križevcima i Agronomska škola Zagreb.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia