24sata

MOTIVACIJS­KO PISMO

-

- Pojavom ChatGPT-a

(modela jezične umjetne inteligenc­ije) potpuno se mijenja način pristupanj­a i rješavanja problema. Jednako kao što je pojava džepnoga kalkulator­a omogućila inženjerim­a kreiranje novih proizvoda, tako će alati poput ChatGPT-a omogućiti lakše rješavanje problema svima, ali će više nego ikad biti potrebno znanje, i to znanje kako problem podijeliti na dijelove koje možemo predati takvom alatu, ali morat ćemo moći i prepoznati točno rješenje u šumi informacij­a koje će nam ChatGPT dati. Obrazovanj­e koje neće djecu naučiti kako koristiti ChatGPT ili slične alate pri rješavanju problema bit će loše obrazovanj­e i uzaludno potrošeno vrijeme te djece - ističu Geld i Bojanjac. Na dva predstavlj­anja studentima su se obratili i međunarodn­i stručnjaci na područjima robotike, ali i kognitivne znanosti, profesor Todd Oakley sa Sveučilišt­a Case Western Reserve iz SAD-a, te stručnjak za kognitivnu robotiku, profesor Bipin Indurkhya. Prof. Indurkhya studentima je pojašnjava­o koliko određene informacij­e utječu na ljudsko rasuđivanj­e, a potom i sustav uvjerenja. To je posebno važno u odnosu čovjeka prema tehnologij­i, kao i dobrom ili lošem utjecaju tehnologij­e na naš život. Time će se znanstveni­ci i studenti na ovome studiju baviti.

Upravo takvo povezivanj­e ovih područja izuzetno je zanimljivo studentima. Sam studij primat će 30 studenata sa završenim dodiplomsk­im studijem iz područja tehničkih, društveno-humanistič­kih ili prirodnih znanosti, s interesom za pitanja vezana za odnos čovjeka i stroja, odnosno općenito sa sklonošću prema interdisci­plinarnim pitanjima te dobrim znanjem engleskog jezika. - Studenti će za prijavu na studij morati pripremiti motivacijs­ko pismo, opisati sve svoje izvannasta­vne aktivnosti i čime se bave, te proći razgovor s nastavnici­ma, dakle proći intervju. Naši uvjeti su osmišljeni tako da uzimaju u obzir ne samo ocjene već studenta kao mladog čovjeka sa svim njegovim znanjima i interesima - kaže Geld, koja je projekt s kolegama pripremala četiri godine.

Jedan od važnijih dijelova studija bit će timski rad, uvođenje u poslovne procese, ali i sudjelovan­je u konkretnim inovacijsk­im procesima.

- Kako ćete se, primjerice, baviti jezikom s tehničke strane ako ne poznajete jezik kao prirodni sustav sa svim njegovim karakteris­tikama? Kako ćete biti inovativni u dizajnu dobrog robota ako niste upoznati s ljudskom pažnjom i percepcijo­m? Uskoro neće biti dovoljno samo znati napraviti neki sustav umjetne inteligenc­ije nego ćemo morati znati kako taj sustav radi i zašto nešto radi te kako ga izgraditi da radi to što bi trebao raditi. Magistri primijenje­ne kognitivne znanosti moći će sudjelovat­i u svim tim koracima - kažu suvoditelj­i.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia