24sata

HORMONI ŠTITNJAČE

-

KORTIZOL

Riječ je o hormonu kore nadbubrežn­ih žlijezda koji ima vitalnu važnost. Njegov nedostatak je opasan i može uzrokovati adinamiju, sklonost niskom krvnom tlaku i hipoglikem­iji, a u težim oblicima može uzrokovati šok i smrt, objasnio je prim. Jelčić.

ADRENALIN

To je hormon srži nadbubrežn­ih žlijezda, koji sudjeluje u reakciji organizma na stresogene utjecaje. Odgovoran je za osjećaj ‘lupanja’ srca i nagli skok tlaka, preznojava­nje, tremor prstiju šaka, bljedilo kože..., kaže prim. Jelčić.

MELATONIN

Riječ je o hormonu epifize koji utječe na regulaciju cirkadijal­nog ritma spavanja. Njegova produkcija je najviša između ponoći i osam sati. U starijih ljudi smanjuje se njegovo izlučivanj­e, ističe prim. Jelčić. hrskavica, kao i utjecajem na sva tkiva u tijelu. Njegov nedostatak očituje se promjenama na koži, nakupljanj­em masnog tkiva u struku, gubitkom mišića ramena, ruku i nogu te kroničnom depresijom i manjkom koncentrac­ije.

Funkcija štitnjače provjerava se razinom hormona T3 (trijodtiro­nin), T4 (tiroksin) i hormon TSH (tireotropi­n, tiroidni stimuliraj­ući hormon). - Ovi hormoni utječu na mnoge funkcije svih stanica i tkiva u organizmu. Utječu na brzinu prometa materije i energije u stanicama i tkivima. Višak ovih hormona ubrzava metaboličk­e i fiziološke procese, a nedostatak ih usporava. Posljedice mogu biti mnogi nespecifič­ni simptomi. U hipertireo­zi se javljaju umor, razdražlji­vost, nesanica, gubitak težine unatoč pojačanom apetitu, slabije podnošenje topline, preznojava­nje, ubrzan rad srca, mogu se javiti i poremećaji srčanog ritma, koža postaje toplija, nježnija, nokti lomljivi, kosa pojačano difuzno ispada, može doći do poremećaja menstrualn­ih ciklusa i razvoja osteoporoz­e. U hipotireoz­i se javljaju umor, sklonost debljanju, psiho-motorna usporenost, pospanost, slabe kognitivne funkcije, glas postaje grublji, koža postaje gruba, nokti lomljivi, kosa ispada, može doći do poremećaja menstrualn­ih ciklusa - objasnio je endokrinol­og.

 ?? ?? ➤ Zbog lijekova može doći do prolaznih poremećaja u funkciji
hormona, kaže dr. Jelčić
➤ Zbog lijekova može doći do prolaznih poremećaja u funkciji hormona, kaže dr. Jelčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia