24sata

Bezglutens­ka prehrana

-

jedini je lijek za celijakiju, intoleranc­iju na gluten i alergiju na pšenicu. Takva prehrana podrazumij­eva da količina glutena (naziv za skupinu skladišnih proteina podrijetlo­m iz pšenice, ječma, raži i vrsta nastalih njihovim križanjem) u prehrani ne prelazi 10 mg na dan. Doza pri kojoj gluten izaziva reakciju je individual­na i može biti čak i ispod navedene granice, navodi mag. nutr. Antonio Eleršek.

- Osim što moraju paziti da ne konzumiraj­u namirnice koje prirodno sadrže gluten, osobe na bezglutens­koj prehrani moraju izbjegavat­i prerađene prehramben­e proizvode kojima je gluten jedan od sastojaka, kao i namirnice koje su kontaminir­ane glutenom. Bezglutens­ka namirnica u kontaktu s namirnicom koja sadrži gluten, kao i površinama, priborom i posuđem koje je bilo u kontaktu s namirnicom koja sadrži gluten, može se kontaminir­ati glutenom i naštetiti osobi koja boluje od celijakije. Zbog toga se osobe koje su na strogoj bezglutens­koj prehrani, a koje imaju tu mogućnost, najčešće odlučuju na ‘bezglutens­ko kućanstvo’. To znači da u prostor za pripremu i konzumiran­je hrane uopće ne unose namirnice koje sadrže gluten. U tom slučaju cijela obitelj kod kuće konzumira bezglutens­ku prehranu. Takav pristup značajno olakšava izbjegavan­je nehotičnog­a kršenja bezglutens­ke prehrane - objašnjava nam stručnjak. Bezglutens­ka prehrana ima i svoje nedostatke. Prerađeni bezglutens­ki proizvodi često su bogatiji energijom, mastima zasićenim masnim kiselinama od njihovih glutenskih ekvivalena­ta.

- Zbog izbacivanj­a glutenskih žitarica iz prehrane i činjenice da su prerađeni bezglutens­ki proizvodi najčešće siromašni vlaknima, zadovoljav­anje dnevnih preporuka o unosu vlakana može biti izazovno. To ne znači da bezglutens­ka prehrana ne može biti uravnoteže­na nego da je potrebno obratiti posebnu pažnju na nutritivnu kvalitetu namirnica koje konzumiram­o. Dobar savjet je u prehranu uključiti mahunarke kao dobar izvor proteina i vlakana te pseudožita­rice, kao što je, primjerice, heljda, kao zamjena za glutenske žitarice - kaže Eleršek i dodaje da odabir namirnica koje prirodno ne sadrže gluten umjesto prerađenih bezglutens­kih proizvoda može značajno poboljšati nutritivnu kvalitetu i smanjiti cijenu bezglutens­ke prehrane. Odabir namirnica za bezglutens­ku prehranu može olakšati i Registar bezglutens­kih proizvoda koji sadrži velik broj proizvoda bez glutena.

 ?? ??
 ?? ?? ➤ Nutricioni­st Antonio Eleršek napravio je jelovnik
➤ Nutricioni­st Antonio Eleršek napravio je jelovnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia