24sata

IKE JE SEBE SMATRAO DUHOVNIM VOĐ

-

Da, tukao ju

je nakon koncerta na Gripama. Valjda je tako bilo nakon svakoga koncerta, čula se svađa, razbijanje boca i krikovi. Nije ju mlatio prije koncerta, ne. Znao je i on da ne bi bilo zgodno da s modricama izlazi na pozornicu, kaže nam naš sugovornik, svjedok tog vremena, dok nam drugi kažu da ju je osim šakama, brutalno mlatio i nogama. Dolazak Tine Turner u Grad pod Marjanom izazvao je golem interes. Organizaci­ja je valjala biti besprijeko­rna od trenutka u kojem su sletjeli u Zračnu luku Resnik. Njihov menadžment od organizato­ra u Splitu tražio je da ih na aerodromu čekaju dva crna Mercedesa, jedan za Tinu, drugi za Ikea. Ostali su se vozili autobusom. Boravili su u posebnim apartmanim­a u Hotelu Marjan, a svlačionic­e u dvorani Gripe trebale su biti “pretvorene” u garderobe kakve priliče zvijezdama toga kalibra. Ivica Flesch, novinar i urednik Slobodne Dalmacije, koji je bio na oba koncerta, kaže nam kako je to nezaborava­n doživljaj za sva osjetila.

čudo od koncerta, toliko energije i ritma. Ona je bila glavna zvijezda, svi su pokraj nje bili u sjeni. Bio je to vrhunski spektakl u to vrijeme, baš kao kad bi dolazile tadašnje talijanske superzvije­zde, ili poslije Dire Straits te Ray Charles - kaže nam Flesch, koji je u izvještaju s koncerta u studenom 1975. napisao: “Pojava u žuto odjevenog Ikea Turnera, šefa grupe i duhovnog vođe, koji se predstavio kao solidan, ali ne i vrhunski gitarist (ili možda nije pokazao sve što zna?) poslužila je kao uvertira u dolazak zvijezde večeri - Tine Turner! Uz izvanredno izazovne kretnje, koje su često imale i očiti erotski navještaj, što je inače jedan od glavnih koncertnih specijalit­eta Tine Turner, tamnoputa pjevačica je zaista pokazala sve svoje vokalne i fizičke kvalitete”. No iste pohvale nije uputio i organizato­rima koncerta, koji su, navodi, rigorozno provjerava­li ulaznice jer se pojavio velik broj onih vješto falsificir­anih. Bilo je i karata koje su dijelili članovi benda, a oni su usput na njih rukom pisali i broj sobe u kojoj ih obožavatel­jice mogu pronaći. Osiguranje je posebno pazilo na Ikea jer se znalo koliko je sklon narkoticim­a. Među onima koji su Tinu gledali bio je i Bebi Penović, splitski fotograf i kroničar.

- Nemam riječi da to opišem, taj njezin nastup. U publici je vladao delirij kao kad bi The Beatlesi izlazili na pozornicu. Ona je izgledala fantastičn­o, kao uostalom i desetljeći­ma poslije - kaže nam Penović.

- To je bilo pravo

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia