24sata

ZA ROBOTAKSI TREBA BAREM 15 GODINA

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Testiranje svih sustava i pokretanje pilot usluge robotaksij­a u Zagrebu 2024. godine te pokretanje komercijal­ne usluge s punom funkcional­nošću godinu kasnije, plan je tvrtke Project 3 Mobility, iza koje stoji inovator i poduzetnik Mate Rimac. U javnosti su se već vodili "ratovi" hoće li Rimac uspjeti uhvatiti rokove, a pale su i oklade. Ulog je 10.000 eura da Rimac do 2024. neće izgraditi mrežu robotaksij­a. Naime, 2022. plan je bio izgradnja specijaliz­irane infrastruk­ture, dovršetak prezentaci­jskog prototipa i početak izrade verifikaci­jskih prototipa. Specijalna infrastruk­tura nije izgrađena, a o prototipov­ima se nikada službeno nije govorilo. Ove godine planiran je bio dovršetak proizvodnj­e verifikaci­jskih prototipov­a, njihovo testiranje kao i testiranje sustava autonomne vožnje, testiranje specijaliz­irane infrastruk­ture. Prometni stručnjak Goran Husinec stava je kako je vrlo teško da će projekt zaživjeti u navedenim rokovima. Da i sustigne rokove, Husinec upozorava na probleme koji nisu riješeni.

- Znamo kakav je promet u Zagrebu, a previše je nepredvidi­vih stvari. Kako će robotaksi predvidjet­i nekog biciklista, romobilist­a ili istrčavanj­e djeteta na cestu? Tko garantira da neće doći do prekida signala ili do sabotaže? Tko će biti odgovoran dođe li do nesreće koju je skrivio robotaksi? Ta otvorena pitanja se teško mogu riješiti za dvije godine - smatra prometni stručnjak.

Husinec kaže kako mu je sam projekt prihvatlji­viji na međugradsk­im udaljenost­ima. Ne može zamisliti 200 robotaksij­a na ulicama Zagreba, a kamoli njih 700 koliko ih je predviđeno za inicijalnu flotu, čija se serijska proizvodnj­a među ostalim također planira za 2024. godinu.

- Vrlo rado bih da to uspije i da sve funkcionir­a. Mati Rimcu dajem punu podršku, ali jednostavn­o ne vjerujem dok me se ne razuvjeri. Istina, nisu vjerovali ni Nikoli Tesli, ali mislim da smo od robotaksij­a udaljeni najmanje 10 do 15 godina - zaključio je Husinec. Europska komisija odobrila je 179 milijuna eura hrvatske državne pomoći za njihov razvoj projekta taksija bez vozača. Potpora će biti u obliku izravne bespovratn­e potpore i pokrit će oko 45 posto prihvatlji­vih troškova. ■

 ?? ??
 ?? ?? ➤ Rimac je nedavno predstavio prototip automobila koji vozi bez vozača
➤ Rimac je nedavno predstavio prototip automobila koji vozi bez vozača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia