24sata

ZAMRAČIO JE I KOČIJE

MISTERIJ BANDIĆEVIH KONJA

- Piše:

Čini se da je pokojni

zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić imao u svom vlasništvu tri lipicanca i dvije kočije vrijedne 40-ak tisuća eura koje nikada nije prijavio u imovinskoj kartici. DORH će sada morati provjeriti kaznenu prijavu u kojoj se navodi da su se nakon Bandićeve smrti neki ljudi dokopali te imovine, iskoristiv­ši jednu navodnu Bandićevu izjavu.

Prije 15-ak godina je objavljeno da je Bandić je kupio dva lipicanca i kočiju te da ih daruje Zagrebu. Kasnije je on demantirao da ima konje, ali Zagreb je imao dvije kočije i nitko se nije pitao tko im je stvarni vlasnik Jedna je bila Viktorija, druga Landauer. Na potonjoj je bio i grb grada Zagreba, a Bandić se vozio u kočijama za proslavu 1. svibnja prije 12 godina. Kočije i konji su bili smješteni na Hipodromu koji ih je također koristio za svoje manifestac­ije. Prije pola godine kočije je s Hipodroma odvezao Ognjen Preost. On je alkarski vojvoda i bivši zamjenik Vojno-sigurnosne agencije koji je osuđen na dvije godine i 10 mjeseci zatvora i mora vratiti državi tri milijuna kuna zbog pronevjere. Kao pravni temelj za prisvajanj­e kočija Preostu je poslužila izjava bivšeg voditelja Hipodroma Dragomira Jurjevića. Jurjević je godinu dana nakon Bandićeve smrti kod bilježnika potpisao izjavu da je čuo kako Bandić ostavlja kočije i konje Preostu. A tu navodnu izjavu je Bandić dao još 2015.! - Pod punom materijaln­om i kaznenom odgovornoš­ću izjavljuje­m da sam osobno bio prisutan 5. travnja 2015.

IVAN PANDŽIĆ

u Ustanovi za upravljanj­e sportskim objektima, objekt Zagrebački hipodrom i čuo sam da je Milan Bandić rekao da daruje Ognjenu Preostu konje i opremu – potpisao je Jurjević, koji je u to doba vodio Hipodrom, a prije te funkcije je bio kočijaš. U imovini su navedena imena lipicanaca, dvije kočije, radna kočija, oprema i kontejner.

Htio se tako zahvaliti Bandiću, a kako gradonačel­nik ne bi primao darove i ona je donirana Hipodromu - kaže Šimleša. Pavić je lani nepravomoć­no osuđen u aferi Pročistač zbog malverzaci­ja pri gradnji tog skupocjeno­g objekta koji Zagrepčani i dalje otplaćuju. Poslali smo Paviću upit je li on donirao kočiju, ali nam danima nije ništa odgovorio. I još jedna bliska Bandićeva suradnica koja je godinama radila na Hipodromu nam je rekla da to nisu bile Bandićeve kočije, nego bi trebale biti od Hipodroma. Jurjević i Preost tvrde drugačije, ali i jedan i drugi kažu da ne znaju kako je Bandić došao do njih.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia