24sata

S 86 GODINA ŠETALA SE 3,7 KILOMETARA

ŠTETA ŠTO SU ME PRONAŠLI, MISLILA SAM U IDUĆIH GODINU DANA SRUŠITI REKORD Vlasnica je nakon godinu dana traganja pronašla odbjeglu mezimicu

- Piše: ANDREJA THOMAS

Koliko kornjača

prijeđe u godinu dana? "Gospođa" iz Lipa kraj Generalsko­g Stola prošetala se 3,7 kilometara. I to s 86 godina na leđima.

Prije godinu dana sa svoje dvije kolegice kornjače odlutala je u nepoznato, a pronađena je prije dva dana u 3,7 km udaljenom naselju Goričice Dobranske. Vlasnica je presretna, no još traga za druge dvije ljubimice.

- Dvije kornjače čančare naslijedil­a sam od bivših vlasnika kuće koju sam prije 25 godina kupila u blizini pulske Arene gdje sam živjela do lani. U toj zoni grada svaka kuća ima čančare. Oni su ih imali odmalena, od davne 1937. godine. A treća kornjača je kalifornij­ska kornjača stara 22 godine koju je moja kći kao djevojčica dobila na dar. Lani sam kupila vikend kuću ovdje u Lipi i u proljeću se iz Pule doselila ovdje sa svojim ljubimcima - četiri mačke, tri kornjače i psom - govori nam vlasnica kornjače.

Kaže da su do lani njene ljubimice živjele u ograđenom dvorištu, a morsku klimu i sunce zamijenile su zelenilom.

- Mačke i pas

su odlično prihvatili novi dom, čak sam udomila još dva napuštena psa, dok su kornjače nekako pronašle put i prošlog proljeća se uputile u avanturu života. Jednog dana su samo odšetale, u koloni, jedna za drugom. Imanje je veliko i vjerovala sam da su se tu negdje zadržale, no nije ih bilo. Tražila sam ih, no nije im bilo traga - govori vlasnica kornjača dodajući kako je u zimi prekinula potragu jer spavaju zimski san i ukopaju se u zemlju.

Sad kad su stigli proljeće i topliji dani znala je da će kornjače izviriti iz zemlje pa je predala oglas na lokalnom radiju u kojem traži tri odlutale kornjače. U nedjelju je primila poziv o pronalasku jedne kornjače, a pronašla ju je šestogodiš­nja djevojčica kojoj je baka pročitala oglas.

- U nedjelju tijekom šetnje s majkom i malim bracom u šumi kraj Goričica Dobranskih upravo je djevojčica prva spazila kornjaču. Kad sam primila poziv obitelji Špehar, oduševljen­ju nije bilo kraja. Neizmjerno sam im zahvalna. Odmah sam pohitala po svoju kornjaču. Ispostavil­o se da su kornjače od moje kuće do Goričica Dobranskih preko livada i šuma putovale godinu dana i prevalile gotovo četiri kilometra. Odmah sam počela tražiti i druge dvije jer se kornjače drže zajedno, no nisam ih pronašla. Nadam se da će ih netko pronaći. Inače se ne boje ljudi, naprotiv, vole jesti i od ljudi traže hranu pa se nadam da će tako biti i sad te da će ih netko naći - govori vlasnica. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia