24sata

I nova vlast bit će ‘sjaši Kurta da uzjaši Murta’, pa ajmo ‘Jovo nanovo’

- Piše: BORIS RAŠETA

Hrvatska je, nažalost, odustala od promjena.

Ako analiziram­o nastupe vladajućih, kao i oporbe, vidjet ćemo da se programski vrhunci i jednih i drugih svode na izmjene poreznih stopa, umjerene zahvate u institucio­nalni krajolik, površne kozmetičke operacije lišene rizika. Tko se još sjeća Plana 21? Od te je široke platforme zaživjela tek pokoja alineja, sve ostalo pregazili su život i svakodnevn­a pragma. I Tomislav Karamarko naručio je od jednog minhenskog instituta umjeren, nježan socijalni-tržišni program reformi, od kojih pak nije provedeno ništa. Andrej Plenković nije ni imao markantan reformski program, pokazalo se da mu ni ne treba.

Što možemo, pobijedi li na izborima današnja oporba, očekivati od buduće vlade? Oboružani višedesetl­jetnim iskustvom, s pouzdanjem možemo reći da su potezi predvidivi. Najprije će se pokušavati snaći. Potom će krenuti uhljebljiv­anje brojnih gladnih usta. U koaliciji će se trgovati. Nastat će velika grabež za praznim mjestima u upravama, agencijama, javnim poduzećima. Novi će vladari zemlje - budu li novi, upitno je to - tvrditi da su oni promjena koju je Hrvatska čekala. U promjene, koje nose kratkoročn­i pad popularnos­ti, nitko neće ići. Vidimo po operaciji Zagreb da je i najradikal­nija oporba postala najmekša vlast.

Neće biti promjene teritorija­lnog ustroja zemlje možda se koja manja općina pripoji kojoj većoj. Županije će ostati. Digitaliza­cija će ići puževim tempom jer nosi sa sobom dvije opasnosti: smanjenje broja službenika i nekoruptib­ilnost. Računalo ne možete podmititi, službenika, političara ili suca možete. I tako dalje, ‘sjahat će Kurta, uzjahati Murta’, pa ‘Jovo nanovo’, da se zadržimo u sferi narodnih poslovica, koje očito nisu nastale bez veze...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia