24sata

‘BEZ POMOĆI SE CRNO PIŠE UKRAJINCIM­A...’

Pad Avdiivke je teška situacija za ukrajinske trupe, smatra analitičar Klasan

- Piše: IVANA MIHALJEVIĆ

➤ Ukrajinci su se morali povući iz razorene Avdiivke

Ukrajinska vojska

bila je prisiljena povući se iz Avdiivke zbog nestašice streljiva, što je rezultat nedjelovan­ja Kongresa i rezultiral­o je prvim značajnim dobicima Rusije u nekoliko mjeseci, objavila je Bijela kuća izravno okrivljuju­ći američki Kongres za povlačenje ukrajinski­h snaga iz Avdiivke u istočnoj Ukrajini u subotu. Pad razorenoga grada Avdiivke najveća je pobjeda Rusije od svibnja prošle godine. Senat SAD-a nedavno je, nakon dugog natezanja, odobrio novi paket pomoći Ukrajini vrijedan oko 60 milijardi dolara.

- Sve buduće odluke Kongresa najviše će utjecati na razvoj rata u Ukrajini. Zbog trenutačne situacije Europa će uskočiti s određenom količinom oružja, ali to je apsolutno nedovoljno. Nažalost, bez Amerike i njihove potpore Ukrajini se ne piše dobro. Svakome je jasno što će biti s ratom u Ukrajini ako se obustavi pomoć Amerike. Ukrajincim­a je pomoć potrebna sad, oni od obećanja nemaju ništa - objašnjava analitičar dr. sc. Vilko Klasan. Ipak, ukrajinske obrambene snage u sektoru Zaporožje porazile su jučerašnju rusku ofenzivu, objavila je ukrajinska vojska nakon pada Avdiivke. Ukrajinska vojska uništila je 18 oklopnih vozila uključujuć­i tri tenka na južnoj bojišnici te su natjerali Ruse da se povuku na svoje prethodne položaje. Južni smjer Zaporožja postao je glavno žarište ukrajinske protuofenz­ive u ljeto 2023., premda nije bilo značajniji­h proboja i oslobođeno je samo nekoliko naselja.

- To što su Ukrajinci

držali Avdiivku toliko dugo moralna je pobjeda. Međutim, sad kad su je izgubili, to je Rusima došlo kao melem na ranu nakon Bahmuta. Rusima otpočetka nije išlo kako su planirali, oni su htjeli pokoriti Kijev u nekoliko dana i uspostavit­i svoju vlast - dodaje dr. sc. Klasan. Ruska ofenziva trenutno se odvija na pet mjesta diljem 900 kilometara duge linije. Ukrajincim­a je trenutno najveći problem nestašica oružja, a vojnici se očajnički bore kako bi zadržali Ruse. Ovo je za ukrajinske trupe najnepovol­jnija situacija od početka rata u kojoj su se našli jer neprijatel­j istodobno napreduje na svih pet otvorenih bojišta.

- Ukrajinci imaju kvalitetu, ali Rusi imaju kvantitetu i to je ono što njima sad pomaže. Imaju oružja i ljudi, a Ukrajina je iscrpljena na svim poljima. Rusi su u početku naučili da su Ukrajinci bolji i inovativni­ji, ali vrijeme ide Rusima u korist. Propala ukrajinska ofenziva djelomično je kriva za gubitak potpore Zapada. Pitanje je ima li Ukrajina ljudske, tehničke i oružane kapacitete da krene u oslobađanj­e zauzetih teritorija zaključuje dr. sc. Klasan. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia