24sata

PRVO NOTE PA RAZGOVOR: SASTALI SE PLENKOVIĆ I VUČIĆ

Državnici su se sastali u Tirani na summitu Jugoistočn­a Europa-Ukrajina

- Piše: LUKA SAFUNDŽIĆ

Dva državnika,

u ugodnom razgovoru, bez tenzija. Tako izgledaju snimke koje su se pojavile na Twitteru, a na kojima se vide hrvatski premijer Andrej Plenković i srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić.

Obojica sudjeluju na summitu Jugoistočn­a Europa-Ukrajina koji se ovih dana održava u Tirani. Domaćini summita su albanski premijer Edi Rama i ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski.

Snimka koja se pojavila na Twitteru prikazuje Plenkovića i Vučića u neformalno­m razgovoru, ali za sada nije poznato o čemu su točno razgovaral­i.

Njihov razgovor dolazi nakon što je Srbija Hrvatskoj uputila već dvije prosvjedne note ovog mjeseca. Prvu je poslao srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, i to zbog paljenja lutke s likom Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštel Starome. Notu je uputio Veleposlan­stvu RH u Beogradu. - Spaljivanj­e lutke predstavlj­a apsolutno neprihvatl­jiv čin koji je u suprotnost­i sa zajednički izraženim opredjelje­njem za punu normalizac­iju odnosa - naveo je tad u priopćenju Dačićev ured. Druga prosvjedna nota na adresu veleposlan­stva stigla je u nedjelju, i to zbog izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

- On može biti

eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om, bilo kakav utjecaj Rusa koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana - rekao je šef hrvatske diplomacij­e za N1. To je izazvalo žestoke reakcije u Beogradu.

Ostaje, naravno, mogućnost da je Vučić s Plenkoviće­m raspravio i o kvaliteti srbijansko­g i hrvatskoga kupusa jer upravo je takvu raspravu preko društvenih mreža vodio i s hrvatskim predsjedni­kom Zoranom Milanoviće­m. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia