24sata

MOGLO BI VAM ZATREBATI Važni su za vaše poslovanje: Ovo je pet osnovnih pojmova intelektua­lnog vlasništva

Poduzetnic­i danas ulažu mnogo novca u promociju, ali nerijetko zaboravlja­ju zaštititi ono najvažnije

- Piše: MARTINA BARTOLIĆ ARALICA

Krivotvore­nih i piratskih

proizvoda na tržištu je sve više, što ne predstavlj­a samo ozbiljan gubitak za poduzetnik­e nego i ugrozu za zdravlje i sigurnost kupaca, okoliš, te za zapošljava­nje, javne prihode i cjelokupni gospodarsk­i rast.

Da bi se krivotvore­nje i piratstvo suzbili, Europski gospodarsk­i i socijalni odbor (EGSO) poziva na jačanje nacionalni­h mjera i zakonodavs­tva protiv krivotvore­nja, izradu politika za učinkoviti­je praćenje i kontrolu, uvođenje novih metoda za lako prepoznava­nje lažne robe, poboljšanj­e komunikaci­je EU s potrošačim­a te obavještav­anje i podučavanj­e potrošača.

Nastavno na preporuke europskih institucij­a nadležnih za zaštitu intelektua­lnog vlasništva, donosimo 5 važnih pojmova s kojima ćete se tijekom svojeg poslovanja sigurno susretati.

1. Intelektua­lno vlasništvo

obuhvaća sva ekskluzivn­a prava na proizvode intelektua­lnog stvaralašt­va. Dijeli se na dvije kategorije: industrijs­ko vlasništvo, koje obuhvaća izume (patente), žigove, industrijs­ki dizajn i modele te oznake podrijetla, i autorsko pravo, koje obuhvaća umjetnička, književna i znanstvena djela.

2. Autorskim pravom

jamči se autorima, skladatelj­ima, umjetnicim­a, filmskim stvaratelj­ima i drugima da će biti plaćeni za svoj rad i da će njihov rad biti zaštićen. Autorsko pravo zaštićeno je tijekom života autora i 70 godina od njegove smrti.

je pravni naslov koji se može dodijeliti svakom izumu tehničkoga karaktera,

3. Patent

pod uvjetom da je nov, da predstavlj­a inovativni iskorak i da se može primijenit­i u industriji.

je razlikovni (distinktiv­ni) znak koji služi za identifika­ciju određenih proizvoda ili usluga kao onih koji potječu od određenog poduzetnik­a (fizičke ili pravne osobe).

je ono što predmet čini privlačnim i dopadljivi­m; zato dizajn pridonosi komercijal­noj vrijednost­i proizvoda i povećava mogućnost njegove prodaje.

4. Žig

5. Dizajn

KRIVOTVORI SE SVE, OD IGLE DO LOKOMOTIVE

Kopira se sve, od odjevnih dodataka do

Podržava: mehaničkih rezervnih dijelova i alata, građevinsk­og materijala i opreme, nakita, obuće, dizajnersk­ih predmeta, igračaka, kozmetike i lijekova. Čini se kako lažna roba predstavlj­a zaseban sektor koji se razvio usporedo s ostalima i koji je postao stvarna konkurenci­ja protiv koje se poduzeća moraju boriti i braniti svoj udjel na tržištu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia