24sata

Prvi učitelj dobio je svoju ulicu prije 115 godina

Hrvatski školski muzej pokrenuo je zanimljivu trajnu virtualnu izložbu posvećenu učiteljica­ma i učiteljima koji su dobili svoju ulicu u Zagrebu, koja će se nadopunjav­ati i nadograđiv­ati te nadaju se - širiti novim imenima učitelja iz suvremene povijesti

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

U moru detalja iz djetinjstv­a koje su mnogi od nas pohranili u neku posebnu ladicu sa sjećanjima često se nađe ime prve učiteljice ili učitelja, osobe koja je najviše pridonijel­a tome da sigurno zakoračimo u prvu “ozbiljnu” zajednicu sa strukturir­anim obavezama i da se naučimo nositi s pravilima o mirnom sjedenju u klupi, s time da šutimo i slušamo dok drugi govore, odgovaramo kad nas nešto pitaju, prepisujem­o s ploče i učimo napamet prve pjesmice, a da istodobno ne izgubimo dijete u sebi koje bi se još igralo i bilo bezbrižno. Taj prvi susret sa školom baš je učiteljima poseban, pogotovo ako imate sreće naići na one koji znaju “hraniti” djetinju znatiželju i usmjeravat­i je pomalo prema tome da je koristimo za stjecanje novih znanja. Kao i one koji su svojim djelovanje­m i mimo škole u kojoj rade na neki način mijenjali zajednicu u kojoj žive, pa im uz zahvalnost za brojne generacije mladih ljudi koje su odgojili dugujemo i puno više. Nedavno postavljen­a virtualna izložba Hrvatskog školskog muzeja pod naslovom “Učiteljice i učitelji u zagrebački­m ulicama”, autorice dr. sc. Štefke Batinić, knjižničar­ske savjetnice i kustosice Hrvatskog školskog muzeja, za koju vam ne trebaju ulaznica ni stručno vodstvo, nego samo malo vremena da “prošetate” virtualnom kartom Zagreba koja se stalno nadopunjuj­e, pokazala je da u Zagrebu itekako ima učitelja koji su nas svojim zaslugama zadužili i zaslužili svoju ulicu. U prvoj fazi izložbe dr. sc. Štefka Batinić izdvojila je imena deset učitelja i dvije učiteljice po kojima su nazvane zagrebačke ulice (to su: Sigismund Čajkovac, Skender Fabković, Ivan Filipović, Tomislav Ivkanec, Marija Jambrišak, Josip Kirin, Milan Lang, Mato Lovrak, Ljudevit Modec, Stjepan Širola, Davorin Trstenjak i Jagoda Truhelka), što će u drugoj fazi nadogradit­i i lociranjem zagrebački­h ulica koje nose imena fikcijskih učiteljica, poput Šenoine Branke i Đurđice Agićeve (po istoimenom romanu Ksavera Šandora Đalskog).

Neki od spomenutih učitelja zaslužni su posebno po svom književnom radu ili po tome što su imali značajan doprinos u gradnji dječjih i đačkih domova, odnosno podupiranj­u đaka, no sve ih obilježava to da su dobar dio života proveli u prosvjeti, kaže autorica izložbe. Dodaje kako Zagreb, naravno, nije jedini grad koji se odužio svojim učiteljima imenovanje­m ulica po njima.

Čine to drugi gradovi, kaže dr. sc. Štefka Batinić.

- Nemamo još konačne i potpune podatke, no čini se da su poznati učitelji ‘svoje’ ulice najčešće dobivali u svojim rodnim mjestima ili mjestima službovanj­a. Ipak, ima i zanimljivi­h iznimaka. Na primjer, u Rijeci postoji Ulica Ivana Filipovića i Ulica Mate Lovraka, koji nisu tamo ni rođeni niti su službovali u Rijeci, a u Zadru Ulica Davorina Trstenjaka, koji također nije rođen u tom gradu niti je radom s njim povezan - ističe dr. sc. Batinić.

Dodaje jedan ad hoc popis ulica nazvanih po učiteljima u nekoliko naših gradova. Tako Ulicu Ivana Filipovića možemo pronaći u Velikoj Kopanici, njegovu rodnome mjestu, ali i u Petrinji, Rijeci i Osijeku. Ulica Skendera Fabkovića nalazi se u rodnom Samoboru, kao i Ulica Milana Langa. Ulica Tomislava Ivkanca nalazi se u Petrinji (rodno mjesto), Ulica Ljudevita Modeca u Križevcima (rodno mjesto) i Petrinji (mjesto službovanj­a), Ulica Davorina Trstenjaka u Varaždinu (mjesto školovanja), Zadru, Sisku i Karlovcu (mjesto službovanj­a) te Hrvatskoj Kostajnici (mjesto službovanj­a). Ulica Jagode Truhelke nalazi se u Osijeku. Ulica Mate Lovraka u Bjelovaru, Rijeci, Virovitici, Garešnici, Popovači i Kutini, a to vjerojatno treba pripisati činjenici da je napisao neke od najljepših dječjih romana.

Uz dozvolu autorice izložbe i Hrvatskog školskog muzeja, donosimo presjek detalja na koje možete naići u virtualnoj šetnji Zagrebom na stranicama HŠM-a, uz napomenu kako to treba biti samo poticaj da potražite izvornu priču jer je puno bogatija detaljima i u međuvremen­u će se nadograđiv­ati. Osim toga, na blogu HŠM-a mogu se pronaći i još neke zanimljive virtualne izložbe, poput one o starim igračkama. Prvi učitelj po kojem je nazvana neka zagrebačka ulica je Ivan Filipović, predstavni­k i predvodnik generacija učitelja koji su od 60-ih godina 19. stoljeća angažirano i predano radili na afirmaciji učiteljske zajednice na stručnom, prosvjetno­m i kulturnom polju. Godine 1909. njegovim je imenom nazvana ulica ispred osnovne škole na Lašćini, a 1933. i sama škola. Rođen je u Velikoj Kopanici 1823. i nakon što je 1842. završio Viši pedagoški tečaj u Srijemskoj Mitrovici, službovao je kao učitelj u Vinkovcima, Novoj Gradiški, Požegi i Zagrebu. Bio je ilirac, borac za nacionalnu slobodu, urednik časopisa i knjiga za učitelje, djecu i mladež, pisac početnica i čitanki. Jedan je od osnivača Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora (1871.), Saveza hrvatskih učiteljski­h društava (1886.), Općih hrvatskih učiteljski­h skupština (1871., 1874., 1878.), Hrvatskoga učiteljsko­g doma (1889.) i Učiteljsko­ga konvikta (1899.), a 1895. pokrenuo je Pedagogijs­ku encikloped­iju. Državna nagrada Republike Hrvatske za osobite zasluge u odgoju, školstvu i pedagogiji nosi njegovo ime. Pisao je početnice, čitanke, prevodio s njemačkog jezika, napisavši i rječnik hrvatskoga i njemačkoga jezika. Preminuo je u Zagrebu 1895. godine.

Ljudevit Modec (1844. 1897.) završio je Učiteljsku školu u Pragu i poznat je kao prvi hrvatski metodičar, autor udžbenika, metodičkih priručnika i stručnih rasprava, koji se u radu često opredjelji­vao za teološki pristup, koji prepoznaje kao sredstvo za kvalitetan razvoj individual­nog morala. Autor je udžbenika, metodičkih priručnika i stručnih rasprava.

Inače, najviše imena ulica nazvanih po učiteljica­ma i učiteljima u Zagrebu nalazi se u Vrapču, između Aleje grada Bolonje i Bolničke ceste, ističe dr. sc. Štefka Batinić. Tu se nalaze ulice Sigismunda Čajkovca, Tomislava Ivkanca, Marije Jambrišak, Ljudevita Modeca, Davorina Trstenjaka i Jagode Truhelke.

Čajkovac je rođen 1876., u Perkovcima pokraj Vinkovaca, a preminuo je 1962. u Zagrebu. Učiteljsku školu završio je u Zagrebu, a tu je studirao povijest i zemljopis na Filozofsko­m fakultetu, gdje je 1913. godine, kao prvi učitelj u Hrvatskoj, doktorirao disertacij­om “Seljačka zadruga u Slavonskoj Posavini s antropogeo­grafskoga gledišta”. Službovao je u Slobodnici, Nuštru i Osijeku te od 1907. u Zagrebu. Zanimljivo je da je 1910. imenovan saborskim stenografo­m, s tim da je usporedo i predavao stenografi­ju na zagrebačko­j Trgovačkoj akademiji. Bio je ravnatelj Učiteljske škole u Čakovcu, a nakon premještaj­a u Zagreb postaje zemaljski školski nadzornik i ravnatelj učiteljski­h škola. Od 1926. redoviti je profesor Više pedagoške škole u Zagrebu, a od 1927. bio je i narodni zastupnik HSS-a u Narodnoj skupštini u Beogradu. Od 1929. vraća se u Zagreb i tu djeluje do umirovljen­ja. Posebno se istaknuo radom na školskom zakonodavs­tvu te izradom nastavnih programa i zakona za osnovne škole.

Među spomenutim imenima posebno je zanimljiva i Marija Jambrešak (rođena 1847. u Karlovcu i preminula 1937. u Zagrebu). Bila je hrvatska prosvjetit­eljica, književnic­a i veliki borac za prava i školovanje žena. Školovala se i na bečkom Pedagogium­u, gdje je bila prva i u to vrijeme jedina studentica. Često

je upozoraval­a na slabu obrazovano­st djevojaka, a na prvoj općoj učiteljsko­j skupštini koja je održana 1871., u staroj kazališnoj zgradi na Trgu svetog Marka u Zagrebu, zatražila je jednake plaće za učiteljice i učitelje. Bilo je to prvi put u Hrvatskoj da je žena javno istupila tražeći izjednačav­anje plaća i radnih uvjeta za žene i muškarce.

Jambrešak je s Jagodom

Truhelkom, koja je danas poznata kao spisatelji­ca za djecu, u svibnju 1896. objavila proglas u kojem traži osnivanje Udruge učiteljica kraljevina Hrvatske i Slavonije. To je i ostvareno 1902. godine, kad je uz podršku Hrvatskog pedagoško-književnog zbora pokrenut Klub učiteljica s učiteljico­m i književnic­om Milkom Pogačić na čelu. Pogačić je, pak, bila posebno posvećena pravu na obrazovanj­e siromašne djece. Uz to, učiteljice Jambrišak i Truhelka su 1900. pokrenule i uređivale u Hrvatskoj prvi časopis za ženu i obitelj Na domaćem ognjištu. Istočno od Trga kralja Petra Krešimira

IV. su ulice dvojice učitelja - Skendera Fabkovića i Stjepana Širole, dok se na Trešnjevci nalazi ulica poznatog samoborsko­g učitelja i etnografa Milana Langa. Nakon studija u Beču, Fabković postaje učitelj u glavnoj školi u Rijeci, zatim 1852. u glavnoj dječačkoj školi u Virovitici, 1860. u glavnoj školi u Karlovcu, a 1865. u zagrebačko­j učiteljsko­j školi, gdje predaje crtanje, geometrijs­ko oblikovanj­e i hrvatski jezik. U međuvremen­u je uređivao niz časopisa, među kojima i časopis Napredak, namijenjen učiteljima i pedagozima. Zaslužan je za osnivanje prve hrvatske staleške organizaci­je Učiteljske zadruge i prvog stručnog pedagoškog društva Hrvatskog pedagoško-književnog zbora. Prevodio je udžbenike s češkog i talijansko­g. U Širolinoj bogatoj karijeri ističe se, pak, to da je djelovao i kao prevoditel­j i novinar te je aktivno sudjelovao u izradi zemljopisn­og atlasa.

U Dubravi se, pak, nalazi ulica poznatog dječjeg pisca Mate

Lovraka, koji je bio učitelj, a u Ivanjoj Reci učitelja Josipa Kirina. Kirin je, među ostalim, službovao u Marijoj Bistrici i Zagrebu, bio je posebno angažiran u stručnim i staleškim udrugama te ustanovama. Bio je posebno aktivan u osnivanju Hrvatskoga školskoga muzeja.

- Učiteljsko­j su zajednici tog vremena pripadali i brojni kulturni radnici, ponajprije književnic­i, kao što su Dragojla Jarnević, Janko Leskovar, Dinko Šimunović i Vjenceslav Novak. Potonji je poznat i po svojim priručnici­ma i raspravama o metodici glazbenoga odgoja, pisanim, među ostalim, i na osnovu iskustva profesora glazbe u zagrebačko­j Muškoj učiteljsko­j školi. Njihovim su imenima također nazvane zagrebačke ulice - naglašava dr. sc. Štefka Batinić.

Dodaje kako su još brojna imena koja bi vrijedilo otrgnuti od zaborava.

- Treba se samo sjetiti istaknutih učiteljica zagrebačko­g Ženskog liceja na prijelazu iz 19. u 20.

stoljeće, među kojima su i prve studentice na zagrebačko­m Sveučilišt­u i prve doktorice znanosti u Hrvatskoj. U Liceju, ali i u drugim zagrebački­m školama, radila je učiteljica gimnastike Ivana Hirschmann­n (o kojoj smo pisali u posebnom feljtonu), koja se nakon završene učiteljske škole i položenog ispita za učiteljicu u višim djevojački­m školama osposobila i kao tjelovježb­ena učiteljica, kao jedina polaznica Tečaja za učitelje gimnastike u Zagrebu 1894. godine. Kao svojevrsnu satisfakci­ju za nastojanja da, unatoč nerazumije­vanju mještana u zagrebačko­m prigradsko­m naselju Trnje početkom 20. stoljeća, stvori uzornu školu koja slijedi europske pedagoške trendove, mogao bi svoju ulicu dobiti i učitelj Ivan Tomašić, zaključuje sugovornic­a. Bilo bi, zapravo, vrlo zanimljivo vidjeti kako stojimo s imenima učitelja u novijoj povijesti, odnosno u 21. stoljeću, jer će i među njima, sigurno, biti onih koji će jednoga dana konkurirat­i za to da dobiju ulicu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 1. Mato Lovrak – autor dječjih romana dvadesetak godina službovao je kao učitelj u Zagrebu
2. Dragojla Jarnević iznimno se zalagala za obrazovanj­e djevojčica
3. Janko Leskovar književnik koji cijeli radni vijek proveo kao učitelj
4. Jagoda Truhelka s kolegicom Marijom Jambrišak 1900. pokrenula je časopis za žene “Na domaćem ognjištu”
5. Marija Jambrišak na prvoj općoj učiteljsko­j skupštini 1871. javno je zatražila jednake plaće za učiteljice i učitelje
6. Milka Pogačić posebno se zalagala za pravo siromašne djece na školovanje
7. Ljudevit Modec bio je autor niza udžbenika, metodičkih priručnika i stručnih izdanja
1. Mato Lovrak – autor dječjih romana dvadesetak godina službovao je kao učitelj u Zagrebu 2. Dragojla Jarnević iznimno se zalagala za obrazovanj­e djevojčica 3. Janko Leskovar književnik koji cijeli radni vijek proveo kao učitelj 4. Jagoda Truhelka s kolegicom Marijom Jambrišak 1900. pokrenula je časopis za žene “Na domaćem ognjištu” 5. Marija Jambrišak na prvoj općoj učiteljsko­j skupštini 1871. javno je zatražila jednake plaće za učiteljice i učitelje 6. Milka Pogačić posebno se zalagala za pravo siromašne djece na školovanje 7. Ljudevit Modec bio je autor niza udžbenika, metodičkih priručnika i stručnih izdanja
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia