24sata

Marijan Živković nije dopustio da nestali padnu u zaborav

- DANIJELA MIKOLA

Vukovarac Marijan Živković bio je ljudina. Vrijedan, skroman, Domovini odan. Tako je odgojio i svoje sinove: Marka, Đuru i Nikolu, s kojima je 1991. godine, među prvima, hrabro stao u obranu svoga grada. Marijan je volio sve ljude, tražio je od njih samo pravdu i poštenje. Nakon što je ostao bez Marka i najmlađeg sina Nikole, koji su ubijeni tijekom rata, Marijan nije dobio ni pravdu ni poštenje. Naime, tijelo ubijenog Marka pronašao je i pokopao ga, no gdje je Nikola, nikad nije doznao.

Nikad mu nitko nije rekao pravu istinu iako su Nikolu, navodno, na nepoznatom­e mjestu, u drvenom lijesu, pokopali branitelji Vukovara. Za nesretnog Marijana bila je to enigma koju je godinama pokušavao razriješit­i, ali neuspješno.

Za razliku od supruge Marte, koju je smrt sinova razbila na komadiće i ostatak života samo diše, Marijan je dosljedno godinama branio prava branitelja i tražio da se rasvijetle sudbine nestalih Vukovaraca. Obilazio je suđenja, pratio iskapanja masovnih grobnica, tražio otvaranje svih “sumnjivih” grobova u kojima je bilo pokopano više osoba, sve to ne bi li pronašao i trag o svom sinu Nikoli. Svake je godine spremno pričao o svojoj agoniji ne dopuštajuć­i da nestali padnu u zaborav.

Kao netko tko je s “čika Marijanom”, kako su ga zvali svi Vukovarci, proveo mnogo vremena u razgovorim­a o ratu i o svakodnevi­ci nesretnih roditelja čiji je život stao onog dana kad su shvatili da su im djeca “nestala”, posve sam sigurna da je Marijan posljednje trenutke života proveo u nadi da će se sad, konačno, ponovo susresti sa sinovima. Jer za to je živio sve ove godine. Njegov odlazak pogodio je Vukovarce i obitelji nestalih branitelja Domovinsko­g rata.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia