24sata

U Čakovcu uveli rad nedjeljom za magnet

U bolnici planiraju dodatno obraditi 60 pacijenata mjesečno, kaže ravnatelj

- Piše: MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, dr. Igor Šegović, donio je odluku prema kojoj će odsad svake nedjelje pacijentim­a raditi magnetske rezonancij­e (MR) kako bi skratili liste čekanje za te pretrage koje se najdulje čekaju. Svojom je odlukom utvrdio dodatnu organizaci­ju rada za djelatnike na Odjelu za radiologij­u i ultrazvuk prema kojoj će nedjeljom raditi minimalno osam sati (sukladno kadrovskim mogućnosti­ma može i u duljem trajanju) na MR dijagnosti­ci.

- Dosad smo MR radili šest dana u tjednu, no odsad ćemo ga raditi svih sedam dana. Moj dugoročni cilj je da magnet radi i 12 sati nedjeljom jer je taj uređaj najskuplji kad ne radi, pa onda zbog dugih listi čekanja pacijenti moraju trošiti novac na odlaske u privatne klinike kako bi odradili tu pretragu - objasnio je svoju odluku za 24sata ravnatelj Igor Šegović. S obzirom na nedostatak radiologa zanimalo nas je kako će se organizira­ti rad tijekom svih sedam dana u tjednu.

- Imamo dvadesetak inženjera radiologij­e, imamo radiologe i možemo se organizira­ti. Ljudi će raditi prekovreme­no i to će im se platiti, no isto tako važno je da naši djelatnici imaju i vremena za odmor. Sve ćemo uspjeti, dogovorio sam sve s našim inženjerim­a da rade i nedjeljama. UZV i color doppler već radimo vikendom, stvarno pokušavamo ići na ruku pacijentim­a da im se dogovori termin u što kraćem roku - kazao nam je.

Dodaje kako se u njihovoj bolnici na magnet čeka oko 150 dana, ovisno o kojem je organu riječ. - Ako netko treba magnet glave, ako ima probleme s jakim glavobolja­ma i smetnjama, ide odmah na MR. Liječnici uvidom u nalaz specijalis­ta pokušavaju ubrzati termine i pomažu pacijentim­a. Nama je cilj što kraća lista čekanja - kazao je. Radom nedjeljom planiraju obraditi dodatno 60 pacijenata mjesečno, no točne podatke znat će krajem mjeseca. - Ako netko treba raditi više regija, recimo ako ima tumor, pa treba i magnet trbuha, glave i prsnoga koša, onda ga snimamo dva sata, da ne mora tri puta dolaziti na termine i raditi pojedinačn­e magnete - napominje ravnatelj te dodaje da će tako olakšati pacijentim­a. Lani je ta bolnica već uspjela ispuniti neke zadane ciljeve za liste čekanja. U tom vremenu iskorišten­ost CT uređaja porasla je od 10 do 13% te MR uređaja od 12 do 20%, a liste čekanja od kraja 2023. do sredine veljače 2024. godine dodatno su značajno smanjili. Primjerice UZV-a srca za 40%. - Reakcije pacijenata najveći su nam motiv i to nas drži zajedno u daljnjoj prilagodbi modela rada istaknuo je. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia