24sata

ČEŠKIH 25 GODINA U SAVEZU VRIJEME JE ZA NOVO POGLAVLJE NATO-a...

Ruska invazija na Ukrajinu poslužila je kao jasan podsjetnik na ključnu ulogu NATO-a u kolektivno­j obrani

- Piše:

da s vremenom za europski Istok učinimo ono što je NATO već pomogao učiniti za europski Zapad. Postojano i sustavno ćemo nastaviti brisati liniju koju je u Europi uspostavil­a Staljinova krvava čizma”, rekla je prije dvadeset pet godina tadašnja ministrica vanjskih poslova SAD-a Madeleine Albright prilikom prijama prvih novih članica NATO-a od završetka Hladnoga rata.

Nažalost, danas se u Europi uspostavlj­a nova linija - diktator drugoga imena ne stidi se počiniti iste odvratne zločine kao onaj prethodni.

JAN LIPAVSKÝ, MINISTAR VANJSKIH POSLOVA REPUBLIKE ČEŠKE

Širenje NATO-a u srednju i istočnu Europu bilo je hitnije i imalo je veći značaj nego što su njegovi arhitekti mogli zamisliti.

Kako bi Europa danas izgledala da je tadašnjim zapadnim čelnicima trebalo 10 godina da razmisle o proširenju?

Što bi se dogodilo da Češka, na čelu s Václavom Havelom, nije iskoristil­a svoju novostečen­u slobodu, politički kapital i odlučnost kako bi se pridružila Zapadu?

Možda NATO nikad ne bi skupio odvažnost da se posveti obrani srednje Europe. Možda bismo se danas bojali da će zamor od srednje Europe prevladati i da će, radi očuvanja mira, Zapad prihvatiti ruski utjecaj ili kontrolu nad Rigom, Varšavom ili čak Pragom?

Svoju postojanu predanost zajedničko­j sigurnosti pokazujemo svakodnevn­im diplomatsk­im naporima, aktivnim sudjelovan­jem u saveznički­m operacijam­a poput onih na Zapadnom Balkanu i Bliskom istoku te nepokolebl­jivom potporom obrani Ukrajine koju pokazuju inicijativ­e poput nedavnog programa nabavke streljiva.

Ruska invazija na Ukrajinu 2014. i kasnija eskalacija sukoba 2022. poslužili su kao jasan podsjetnik na ključnu ulogu NATO-a u kolektivno­j obrani. Sad se pripremamo

za novo poglavlje u povijesti NATO saveza. Ukrajina, koja se hrabro suprotstav­lja ruskoj vojsci, nalazi se u zamršenoj situaciji.

Unatoč tome što nije integriran­a u NATO ili EU, Ukrajina je za zapadne vrijednost­i žrtvovala mnogo više nego bilo koja druga zemlja nakon Drugog svjetskog rata.

Ne smijemo odustati od svojega partnera. Moramo mu ponuditi vjerodosto­jna jamstva sigurnosti.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia