24sata

Ris opet na Učki nakon 30 godina

Zadnji put ris se u šumama Ćićarije pojavio sredinom 1980-ih godina. Sad se vratio

- Piše: IVANA MIHALJEVIĆ

Ris, jedna od najugrožen­ijih vrsta u Hrvatskoj, nedavno je nakon dugih 30 godina snimljen kako vješto, ali oprezno, kroči šumama Ćićarije. Nesvakidaš­nju pojavu zabilježil­e su kamere Parka priroda Učka, na kojim je snimljena jedinka risa viđena i u dnevnoj i u noćnoj šetnji.

- U evidenciji Javne ustanove Park prirode Učka, koja je osnovana 1999. godine, do sada nisu postojali službeni zapisi o prisutnost­i risa na ovom području, a posljednji nalazi datiraju u sredinu 1980-ih godina - objavili su iz Parka prirode Učka. Ris na Ćićariji posebno je iznenadio stručnjake koji godinama rade na zaustavlja­nju izumiranja ove vrste u okviru projekta LIFE lynx. Najnoviji pronalazak risa na području na kojem se godinama nije pojavljiva­o pravi je pokazatelj uspješnost­i projekta za očuvanje ove ugrožene vrste. - Područje Učke i Ćićarije pogodno je stanište za risa, pa nam je bilo neobično zašto se ondje ne nastanjuju. Godinama smo u suradnji s Parkom prirode Učka, ondje su postavljen­e i naše kamere. Trud je bio uložen, ali jednostavn­o nije bila zabilježen­a pojava risa. Sve do sada. Ove izvrsne vijesti definitivn­o su uspjeh projekta koji nastoji omogućiti bolju vitalnost risova i veće preživljav­anje mladunaca - kazao je veterinar Vedran Slijepčevi­ć.

Kako kaže, teško je reći zbog čega se ris ondje nije pojavljiva­o dulje od 30 godina, ali njihova populacija u Hrvatskoj bila je zaista malena, pa je područje njihova kretanja bilo ograničeno. U okviru projekta u populaciju risova prihvaćeno je 14 novih jedinki, koje se razmnožava­ju i donose svježu krv u populaciju.

- Za sada je na ovom području snimljena samo jedna jedinka risa. Ipak, risovi su samotne životinje, ali se nikad ne zadržavaju na jednom području kad ustanove da su ondje same. Ako ustanove da su same na teritoriju, odlučuju vratiti se najčešće tamo odakle su došli, no ako se u međuvremen­u pojavi jedinka suprotnog spola, onda možemo govoriti o širenju populacije na novo područje zaključio je Slijepčevi­ć.

 ?? ??
 ?? ?? ➤ Risa su uočili na kamerama
➤ Risa su uočili na kamerama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia