24sata

TRENING JE ZA MENE BRIGA I ULAGANJE

-

Diana Krznarić,

osnivačica Q-BOX treninga za žene, koji ujedinjuje kickboxing, snagu i kardio te je odličan fat burning, otkrila je svoju tajnu vitke linije.

- Broj jedan svakog režima je konzistent­nost. Bez discipline i ustrajnost­i nema napretka. Pobornica sam pravilne i regulirane prehrane više nego gladovanja jer izgladnjiv­anjem organizma zbunjujemo tijelo te svakako utječemo na to kako će se obaviti proizvodnj­a inzulina. Prehrana mora biti redovita, što znači tri glavna obroka i dva međuobroka. Kod mene vrijedi pravilo: potroši više nego što uneseš i smršavjet ćeš kaže Diana.

Jedina “dijeta” joj je kad jedan dan mjesečno bude na detoksu prirodnim sokovima.

- S obzirom na to da sam stalno aktivna i da slijedim zdrave navike, što znači da ne pijem alkohol i ne pušim, većinom se osjećam dobro. Kod prehrane više preferiram namirnice zdravije od hamburgera, pizze, ćevapa te, svaki put kad pojedem ‘junk', jednostavn­o se osjećam kao da mi je tijelo ‘zatrpano'. Juhe, pureća i pileća

aktivnost, kao što su, primjerice, duge šetnje. Uvriježeno je da to mora biti barem 10.000 koraka, oko sat vremena, ali ne onako kako mi često kažemo, 's noge na nogu'. Od toga nema ništa, korak treba ubrzati, puls mora biti barem 120 otkucaja, a bilo bi dobro da se pri tome uključe i dodatne vježbe istezanja. To je dobar početak - objašnjava Mary te ističe da jedino tako možemo prsa, salate, nakon toga se moje tijelo jednostavn­o osjeća ‘namireno', zdravo, Volim tretirati svoje tijelo na najbolji mogući način. Najdraži obroci definitivn­o su mi juha ili wok. Zasitno je, nutritivno izbalansir­ano i nikad nemam osjećaj težine. Doručkujem obavezno, uglavnom zobenu kašu, smoothie, kajganu, uvijek s više bjelanjaka nego žumanjaka, ili proteinske palačinke - kaže Diana i dodaje da izbjegava mliječne namirnice. Kuha svaki dan, prema bakinim receptima, osim što u kuhinji ima više maslinova i kokosova ulja. - Ne konzumiram šećer. Nisam ljubitelj junk fooda, ne privlači me i jedino što volim jesu čokolade, ali smatram da, ako si čovjek ponekad priušti nešto što mu je gušt, a možda i nije zdravo, jednostavn­o ne treba gledati kao ‘zgriješio sam' nego ‘uživao sam'.

pripazim - objašnjava nam majka desetogodi­šnje djevojčice, kojoj, kako ističe, svojim primjerom pokazuje koliko je važna briga o sebi i zdravlju. Danas je ona uspješna gimnastiča­rka. Ujutro popije mlaku vodu s limunom i

Nakon toga malo

ubrzati metaboliza­m. Nastoji da joj zadnji lagani obrok ne bude poslije 20 sati. Tad napravi fitness lica, vrata i dekoltea kako bi ojačala tonus mišića, suho četkanje, tuširanje, njegu kože lica i tijela, hidratacij­u kremicama. Prije spavanja u krevetu se obavezno lagano istegne kako bi potaknula cirkulacij­u. Svima preporučuj­e da se što više kreću i istežu te da izbace sve nepotrebne kavu.

- Uz kavu iscijedim sok od naranče, istuširam se te namažem eteričnim uljima određene svrhe, koji me razbude, uz kratki stretching. Ako sam slobodna, obavezno odlazim na trening u teretanu ili trčim na nasipu. Trudim se trenirati minimalno tri puta tjedno. Uvijek sebi zadam određenu namjeru za taj dan ili se motiviram afirmacija­ma.

puno jesti jer mi otežava spavanje, eventualno pojedem nešto proteinski lagano ili samo popijem proteinski shake. Obavezno prije spavanja popijem dvije čaše mlake vode kako bi mi tijelo tijekom noći bilo dovoljno hidrirano - nastavlja.Trudi se negativnu energiju transformi­rati u snagu za trening, redovito meditira, a boravkom u prirodi i pravilnim disanjem utječe na svjesnost stanja u kojem se nalazi. - Kombiniram teretanu, muay thai, trčanje po nasipu, ples na štiklama. Trening mi nikad nije ‘ne da mi se' moment nego zaista ulaganje i briga o sebi - zaključuje Diana, koja kaže da u 40-ima izgleda fit i osjeća se bolje nego u 20-ima.

Navečer ne volim

i prerađene namirnice sa svojih jelovnika i da uključe više zdravih namirnica. Uz to, naravno, mnogo tekućine i zdravih čajeva.

- Volim ribu i juhe, a svakako bi u jelovnik trebalo uključiti više juha i variva - zaključuje Mary. Da tijekom zime uglavnom većina ljudi nakupi koji kilogram viška, svjesna je i poznata zagrebačka trenerica Suzana Štimac, no

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia