24sata

CRNA GUŠTERICA VEĆ JE RASPRODANA, SAD VRIJEDI 2400 EURA

HNB je izdao nove kovanice, zlatnik i srebrnjak s likom endemskoga gmaza

- Piše: LUKA SAFUNDZIC

Pokazalo se da je to nešto u što vrijedi ulagati, a i lijepo izgleda, rekao nam je numizmatič­ar Borna Barac komentiraj­ući nove zlatne i srebrne numizmatič­ke kovanice "Crna gušterica" Hrvatske narodne banke (HNB). Inače, kovanica prikazuje endemsku podvrstu gušterica, brusničku kršku guštericu, kao važan dio prirodne baštine Republike Hrvatske.

- Zlatnici se izdaju u apoenu od 100 i 10 eura, a srebrnjak u apoenu od 4 eura - objavio je HNB.

U prodaju je u četvrtak, 14. ožujka, pušteno 200 komada zlatnih kovanica od 100 eura. Već su rasprodane. Pušteno je i 2000 komada od 10 eura te 4000 srebrnjaka. Autor likovnog rješenja za zlatne i srebrne kovanice je hrvatski kipar Nikola Vudrag.

- Numizmatič­ke kovanice prodavat će Hrvatska kovnica novca d.o.o., a očekuje se inicijalna prodajna cijena oko 2400 eura za zlatnu numizmatič­ku kovanicu od 100 eura te oko 160 eura za zlatnu kovanicu od 10 eura, a za srebrnu od oko 40 eura bez PDV-a - priopćio je HNB.

Dodaju i kako će prodajna cijena u trenutku kupnje ovisiti o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu. - Vrijeme će pokazati koliko vrijede. Mala je naklada, to je 200 komada, moguće je da će vrijediti puno više, ali to ne možemo predvidjet­i - komentirao je numizmatič­ar Barac. Dodaje kako je, s obzirom na cijenu, najskuplja bila kovanica od pet kuna Senj u zlatu iz 1994. godine, ali došlo je do promjene. - Sad je najskuplja kovanica Huma, najmanji novčić na svijetu. Izašle su ranije dvije kovanice, jedna od njih je Hum, najmanji grad i, između ostalog, najmanji novčić na svijetu - kaže Barac dodajući kako naša kovnica radi vrlo dobro, za razliku od kovnica u drugim zemljama.

 ?? ?? OBOJENI ZLATNIK OD JEDNE UNCE, NOMINALNE VRIJEDNOST­I 100 EURA. IZRAĐEN JE OD ZLATA ČISTOĆE 999,9/1000. PRIPADA KATEGORIJI INVESTICIJ­SKOG ZLATA.
OBOJENI ZLATNIK OD JEDNE UNCE, NOMINALNE VRIJEDNOST­I 100 EURA. IZRAĐEN JE OD ZLATA ČISTOĆE 999,9/1000. PRIPADA KATEGORIJI INVESTICIJ­SKOG ZLATA.
 ?? ?? ZLATNIK OD 1,944 GRAMA. IZDANO IH JE 2000 KOMADA. IDEJNO RJEŠENJE ZA SVE TRI KOVANICE NAPRAVIO JE KIPAR
NIKOLA VUDRAG.
ZLATNIK OD 1,944 GRAMA. IZDANO IH JE 2000 KOMADA. IDEJNO RJEŠENJE ZA SVE TRI KOVANICE NAPRAVIO JE KIPAR NIKOLA VUDRAG.
 ?? ?? NALIČJE KOVANICE PRIKAZUJE TLOCRT OTOKA BRUSNIKA S MORSKIM VALOVIMA U POZADINI, UZ PRIKAZ GUŠTERICE, DOK JE S DRUGE STRANE ISTAKNUT RELJEF GUŠTERICE.
NALIČJE KOVANICE PRIKAZUJE TLOCRT OTOKA BRUSNIKA S MORSKIM VALOVIMA U POZADINI, UZ PRIKAZ GUŠTERICE, DOK JE S DRUGE STRANE ISTAKNUT RELJEF GUŠTERICE.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia