24sata

PEĐA KAO KLOPP, A PLENKI KAO PEP

Na SDP-ovu dum-dum igru HDZ je odgovorio planom koji zvuči kao usporena tiki-taka

- Piše: ALEN GALOVIĆ

Premda je SDP-ovu timu ostalo još dovoljno vremena za kondicijsk­e pripreme, velik je broj igrača koji su odustali od putovanja s prvom momčadi. Istina, nitko od njih nije ni bio u prvom planu, za neke se s punim pravom moglo posumnjati jesu li uopće srcem uz taj klub i tu ekipu. Za Dalibora Pausa, šefa IDS-a, bilo je jasno otpočetka da nema interesa u skupljanju zajednički­h bodova s SDP-om, a Katarinu Peović, lidericu Radničke fronte, ionako svi smatraju odveć velikim rizikom u bilo kakvoj postavi na terenu. Davor Nađi, čelnik liberalnog Fokusa, nije jučer ponudio suvislo objašnjenj­e za odustajanj­e od angažmana, može se reći da u klubu nije bio ni na probi, ali jest upozorio na neke strateške manjkavost­i u koncepciji koju zagovara (još neimenovan­i) selektor Peđa Grbin. Ukratko, on misli da se na pripreme ne ide radi pobjede u prvom kolu nego zbog cijelog prvenstva, pa i onih prvenstava koja će uslijediti poslije.

NE ŽELI JURIŠATI

“Mi nećemo sumanuto jurišati”, izgovorio je doslovno Nađi, jasno rekavši da želi znati koji je cilj. Jedan gol, pobjeda u prvom kolu, pozicija u polusezoni, plasman u europska natjecanja? “Nama nije cilj spaljena zemlja”, dodao je tvrdeći da su oni u Fokusu mladi igrači, nova generacija, koja želi i ima odgovornos­t voditi ekipu za desetljeća koja slijede. “Trenutno je u Hrvatskoj takvo usijanje i psihoza kao za vrijeme hladnog rata. Imamo dvije strane koje jedna drugoj prijete, i na kraju će stvarno ostati samo spaljena zemlja”, objavio je Nađi. On je potvrdio da su u više navrata pregovaral­i s SDP-om, ali i da je istina kako su se svi drugi dogovorili ili ispali iz ekipe. “Svi osim nas. Mi smo ostali zadnji upravo zbog toga što smo upozoraval­i SDP da nije dovoljno samo skinuti HDZ s vrha nego da trebamo znati što ćemo raditi dan poslije”.

Nađi je govorio kao da se preplašio moguće pobjede, spomenuvši da im pobjeda nije prihvatlji­va ako je cijena toga urušavanje poretka, agresija u javnom prostoru i politički obračun. Očito se Nađi ne vidi u igri kakvu je Jürgen Klopp promovirao još dok je bio u Borussiji. Dumdum nogomet po taktovima Zorana Milanovića posve mu je stran.

‘BEZ CIRKUSA’

Od jučer je posve jasno da ni Plenković neće pristati na takvu, nametnutu igru. Štoviše, on i Jandrokovi­ć su javno dali do znanja da je njihov izbor laganija igra, onakva kakvu nam već godinama prezentira Pep Guardiola. Na visoki presing kojem je cilj isprovocir­ati što bržu igru, divlju i agresivnu, na hitre prodore kroz sredinu, oni kane odgovoriti hadezeovsk­om tiki-takom, s puno dodavanja ići u širinu... Plenković je jučer rekao da u toj igri neće biti “destruktiv­nih cirkusa”, on na igralištu ne želi “egotripovs­ke izvedbe”, želi “graditi djelima”, ne želi “razmontira­ti poredak”, “riskirati proces”, a protivniko­vu taktiku naziva “diverzijom”. Jasno je rekao da je za njega “uspješna” igra ona koja je “dosadna, predvidlji­va”, a ne

“cirkus i neizvjesno­st”, “stabilnost, a ne kaos”. Na terenu će se “držati čvrsto i graditi”... I Jandrokovi­ć mu je prisnažio riječima da “tiha voda brege dere”.

Bit će zanimiljiv­o vidjeti hoće li HDZ ostati do kraja vjeran Guardiolin­u rukopisu, niskom tempu igre, s puno dodavanja, ali i s totalnim posjedom, kontrolom i defenzivno­m sigurnošću. I mogu li oni uopće igrati drugačije pokraj Milanovića, čak i unatoč ograničenj­ima koje mu nameće VAR-soba Ustavnog suda? HDZ će, posve sigurno, na kloppovski dum-dum model odgovoriti i pokušajem da se angažiraju neki od igrača koji se s SDP-om nisu dogovorili, a koji se uklapaju u tu Plenkijevu igru slabije dinamike. Rekao je da “skuplja sve razumne, konstrukti­vne” igrače koji s “njima dijele iste vrijednost­i”:

- Tako smo ostvarili i brojne rezultate i ti rezultati se vide - poručio je, nakon čega je počeo nizati postignuća svoje ekipe.

“Svi oni koji se žele tome priključit­i, a nisu nisu isključivi, sigurno u nekoj perspektiv­i, ako pokažu interes, mogu biti partneri”, dodao je. Domovinski pokret, naglasio je, ne uklapa se u njegovu taktiku.

(Klopp ima pozitivan omjer protiv Guardiole: on je pobijedio 12 puta, Pep 11, remizirali su 7 utakmica. Ali nogomet i politika nisu iste igre...)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia