24sata

VELIKI BORAC MATEA (27) IZ SOLINA TREBA NAŠU POMOĆ!

- Piše: TINA JOKIĆ

Dočekala nas je s

najsrdačni­jim osmijehom koji možete zamisliti i, da može govoriti, sigurno bi nam rekla sve o ljudima koji joj u život donose radost, o glazbi koju voli, serijama koje je vesele, ali i golemoj snazi volje koja je tjera naprijed. Matea Lončar, 27-godišnja Solinjanka, veliki je borac za svaki pokret. Svjesna je svega, i života koji živi danas i onoga koji je živjela do svoje 16. godine. Naime, dok se tuširala, Mateu je stresao strujni udar. Bila je u komi godinu dana, a šanse da će je njezino tijelo ikad više slušati bile su vrlo male. Ipak, Matea se probudila, nakon čega počinje borba da opet uspostavi kontrolu nad svojim pokretima, ali obitelj je financijsk­i iscrpljena i treba našu pomoć za operaciju, terapije i kupnju neurostimu­lacijskog odijela Exopulse Mollii. Humanitarn­u akciju pokrenuli su članovi Udruge volontera crkve sv. Filip Neri, koji su godinama uz obitelj Lončar. Nadaju se da će uz pomoć ljudi velika srca prikupiti 50.000 eura koliko im je potrebno da pokriju troškove faze oporavka koja je pred njima.

- Dva puta smo vodili Mateu u Specijalnu kiruršku bolnicu Medikus u Nišu, gdje su operaciju izvodili liječnici s ruskog Instituta za kliničku rehabilito­logiju iz Tule. Oni koriste metodu fazne fibrotomij­e po Ulzibatu.

Nakon prvih operacija uspjela je ispraviti noge i vertikalno se uspraviti te stajati u hodalici. Sad idemo na operaciju kako bi joj do kraja vratili ručne zglobove. Operacija je zakazana za 3. travnja, a stoji 2500 eura. Dva puta smo išli na terapije dr. Vel u Zagrebu, a 10 dana terapije stoji 3000 eura.

ponovno je počela žvakati, govoriti kraće riječi i aktivirali su joj se vrat i trup. Da bi se vidjelo što se sve može postići, trebali bismo ići barem na još četiri ciklusa. Prvi je zakazan od 14. svibnja - kaže nam majka Jelena te dodaje kako odijelo Exopulse Mollii, kojim bi se opustili spazmi i povećao opseg pokreta, što je kod Matee najvidljiv­ije u rukama, stoji 7255,11 eura.

- Primam naknadu kao majka njegovatel­jica,

Nakon tih terapija

a taj novac svaki mjesec ostavim u ljekarni za dodatke prehrani, lijekove i razni medicinski asortiman. A gdje su troškovi boravka dok je ambulantno u toplicama, za terapije koje plaćamo privatno jer HZZO pokriva samo tri tjedno... - navodi nam Jelena. Bruno Petrušić, jedan od organizato­ra akcije iz Udruge volontera Sv. Filip

obitelj pet-šest godina. On je Matein sekretar, ali sigurno ne u smislu koji vam je prvo prošao glavom. Naime, Bruno često dolazi s ekipom svirati joj gitaru, a ona se pritom toliko veseli i smije da se uspije zakašljati i izbaciti sekret iz dišnih putova, koji joj može stvoriti goleme probleme. - Matea je nakon buđenja iz kome imala šest sepsi. Svaka sepsa značila je korak natrag - kaže Jelena. Pred Mateom ne smije govoriti o njezinu prošlom životu, u kojem je bila uspješna rukometaši­ca.

- Vrlo joj je bolno sresti se s ljudima iz prošlog života jer oni traže onu staru Mateu, a nje više nema. Ipak je ovo novo poglavlje njezina života, novi ljudi, koji je vide onakvu kakva je danas i s kojima stvara neke nove uspomene - zaključuje mama Jelena. Svi oni koji žele pomoći mogu uplatiti donacije na račun otvoren u Erste banci. IBAN: HR77240200­6150013827­1 Opis plaćanja: Za Mateu Lončar Humanitarn­a akcija traje do 7. svibnja. ■

Nori, poznaje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia