24sata

➤PANORAMA DALMATINCI KUPUJU PRŠ

Namirnica/Grad ZAGREB VARAŽDIN S. BROD OSIJEK ZADAR BJELOVAR RIJEKA PULA SPLIT IMOTSKI

-

Kuhana šunka

Gotova šunka

Jaja

Mladi luk

Svježi sir

12 €

-

2,5 €

1€

2,5€

25 €

25 €

2,5 €

1€

5€

Cijena luka jednaka je i na tržnici Kvatrić, dok se na tržnici u Utrini može naći luk skuplji i za 25 centi. Kutija jaja u Zagrebu košta od 2,1 do 2,4 eura, a mjerica svježeg sira 2,5 eura. - Cijene su visoke, mislim da će ovaj Uskrs biti malo skromniji, ali sigurno ćemo se svi nekako snaći - smatra prodavač Zdravko. Bjelovarsk­i plac već nekoliko dana vrvi prodavačim­a. Pričaju nam kako su im vezice luka malo deblje i veće nego prije tjedan ili dva. - Ima više prodavača mladog luka u vezicama, a to je rezultiral­o i nešto većom prodajom luka. Mi vezicu prodajemo za jedan euro. Cijena je ista kao lani, ali je malo narasla od uvođenja eura - kaže Mirela Hasanović iz OPG-a Hasanović.

U Slavoniji se kupci također žale na cijene, koje su, kako kažu, još više nego lani, a kamoli u odnosu na prije nekoliko godina. - Kupujemo manje nego prije - kaže Marija dok prodavačic­i pokazuje koliki komad suhe slanine želi.

Nju je moguće naći po cijeni od 15 eura za kilogram. Šunka se prodaje za 18 do 20 eura, ovisno o tome je li s kosti ili bez, suhe kobasice po 16 eura, a kilogram kulenove seke košta 18 eura. Sir košta 4 eura po komadu, a deset jaja kupci će platiti od 2,1 do 3 eura. Vezica mladog luka košta 1 euro, kao i salata, dok vrećica ljuski crvenog luka za bojenje jaja košta 0,50 eura.

- Morali smo dići cijene, i nama su digli. Kupci prigovaraj­u - priznaje Ivan iz Šumeća. U Osijeku je, za razliku od proteklih godina, teže pronaći domaću suhu šunku s OPG-ova privatnih uzgajivača. Ako se i nađe, cijena je paprena. Kilogram se kreće od 10 do 16 eura.

- Uzgojem svinja bavimo se već 13 godina. Svake godine imamo u ponudi i sušenu

18-20 €

18-20 €

2,2 €

očajni su umirovljen­ici, još najbrojnij­i kupci na tržnicama

1€

4€

10-16 €

8,99 €

2-2,5 €

1€

5€

-

-

2 €

1€

-

16,5 €

16,5 €

2,5 €

1€

-

šunku. Na prodaju bude cijela šunka, s kosti, ali režemo i manje komade, bez kosti. Ove godine je veća potražnja za cijelim šunkama, u komadu, koje imaju oko 5 do 6 kilograma. Njih smo skoro sve prodali. Slabije se prodaju manji komadi. Cijena je 16 eura za kilogram. Veća je nego proteklih godina, iz razumljivi­h razloga - kažu nam s OPG-a Delić iz Tenje. U mesnicama je moguće kupiti i jeftiniju rolanu šunku u mrežici te već prerađenu kuhanu šunku. Vezica mladog luka, u kojoj ima samo 4 komada, košta 1 do 1,5 eura. Lijepa je i ponuda sira - od podlijevan­og, preko masnog, polumasnog, sušenog i s okusima. Cijena od 5 eura za kilogram već je dugo ista. Prihvatlji­va je jer uvijek sve prodaju, kažu prodavači. Ovogodišnj­a uskrsna košarica u Varaždinu košta oko 200 eura. Gotovo identično kao lani, ističe varaždinsk­a umirovljen­ica koju smo zatekli na gradskoj tržnici. Tamošnje cijene jaja kreću se od 22 do 25 centi za komad, odnosno 2,5 eura za pakiranje od deset jaja. Kilogram dimljene šunke kreće se oko 13 eura.

- Skuplje je nego u trgovačkim centrima, ali meso je domaće, pa priprema zahtijeva puno vremena - objašnjava tamošnji mesar. Budući da prosječna šunka ima oko 2 kilograma, to će vas stajati oko 25 eura. Za Uskrs ljudi u mesnici često kupuju i kobasice, a kilogram domaćih kobasica za kuhanje stoji 10 eura. Uz šunku i kobasice najbolje se ljubi sir. Prosječna cijena kilograma kuhanog polutvrdog sira iznosi 10 eura. Što se tiče povrća, vezica mladog luka košta jedan euro.

- Otkad je uveden euro, cijene su porasle oko 30 posto, no tako je bilo i u Sloveniji nakon uvođenja. Slabo se prodaje, katastrofa - žali se prodavačic­a Liljana Hudika.

- Nekad je kilogram lučica bio 50 centi, a

-

-

3 €

1,30€

5€

8,5 €

8,5 €

3 €

1€

5€

14 €

17 €

2 €

1€

-

13 €

15 €

2 €

1€

4€

sad je tri eura. To je šest puta više, a danas vam nitko neće raditi badava. Mnogo je posla s lukom i trebate platiti radnu snagu, pa cijena od euro za pušlek nije previše – dodaje. Za jedan euro može se dobiti i pušlek rotkvica.

- Prije je za ono osnovno bilo dovoljno oko 50 eura, a sad... Ali nećemo štedjeti za jedan dan u godini – zaključio je Varaždinac. Slično misli i žena koju smo zatekli u nabavci na riječkoj tržnici.

- Sve je poskupjelo, ali za Uskrs se ne štedi. Navikla sam kupovati na placu. Uzet ću malo mesa i krumpira, jaja, 'škanjole', rotkvice, bocu vina... Kolače ću umijesiti sama. Kad sve zbrojim, mislim da ću za nas četvero uspjeti kupiti sve što mi treba za stotinjak eura. To nije malo, ali što da radim - rekla nam je nasmijana domaćica, supruga i majka dvoje djece.

Na riječkoj tržnici ponuda je bogata. Ipak, prodaja ide sve slabije.

- Prije sam u vrijeme Uskrsa znala prodati do 70 kutija rinfuze, u kojima je 360 jaja, a sad tek dvadesetak - kaže prodavačic­a. Jaja prodaje za 0,25 do 0,30 eura po komadu, odnosno 2,5 eura za kutiju od deset komada. Jaja iz slobodnog uzgoja stoje 90 centi više. Šunka košta 16,50 eura po kilograma, mladi luk 6 eura za istu količinu, odnosno euro do euro i pol za vezicu. Tolika je cijena i rotkvica. Oni koji se žele za ručak počastiti pečenjem za kilogram janjetine morat će izdvojiti 15,5 eura, a kilogram teletine može se naći za od 8 do 16 eura. Upravo se janjetina najviše traži i prodaje prije Uskrsa. Krumpir, koji je prije mjesec dana koštao od 1,50 te bio snižen jer nije bilo kupaca, sad košta od 2 do 3 eura. Oko 700 grama pince košta 2,70 eura, a domaćice koje će peći domaće kolače, poput makovnjače i orahnjače, za kilogram oraha morat će izdvojiti 14 do 16,50 eura, a za kilogram badema 14 eura.

I u Puli je ove godine skupa uskrsna košarica. Svake godine sve više.

- Jeftinije je danas kupiti svinjetinu nego povrće na tržnici. Na blagdansko­m stolu ove će se godine naći janjetine, mladog luka, krumpira iz pećnice i kolača. Važno je da smo

A što da kupim s mirovinom od 300 eura? Neka se za blagdane barem nađe koja kila mesa i pokoje jaje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia