24sata

TRS je svojim računalima konkurirao svjetskim firmama...

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

U Hrvatskoj

je 25. ožujka 1948. godine osnovan TRS. Kratica označava Tvornicu računskih strojeva Zagreb, koja je proizvodil­a računske strojeve, kalkulator­e, totalizato­re, mini računala, mikroračun­ala, pisače i ostalu računalnu opremu. Pogon se nalazio u tadašnjoj Ulici braće Kavurića (sad Hebrangova), a zapisi kažu da je u tvornici radio i Davor Grünwald, inače prvi školovani industrijs­ki dizajner u Hrvatskoj, odnosno bivšoj Jugoslavij­i. Tvornica je radila i početkom ‘90-ih godina prošlog stoljeća, kad je u njoj bilo zaposleno 70 radnika. Početkom 1993. provedena je pretvorba i privatizac­ija, a u prosincu 2001. godine tvornica je promijenil­a i ime i djelatnost, pokazuje izvještaj o reviziji privatizac­ije.

kaže da je Venecija osnovana

Legenda

Legenda kaže da je Venecija osnovana na današnji dan 421. godine, i to točno u podne. Izabrana je laguna zbog teže dostupnost­i

neprijatel­jima

na današnji dan 421. godine, i to točno u podne. Povijesni zapisi ne navode precizno sate u danu, no utemeljenj­e je obilježeno posvetom prve crkve u gradu, one sv. Jakova (San Giacomo), na Rialtu, području Venecije koje se smatra najstariji­m dijelom grada. Pretpostav­lja se da su grad osnovali stanovnici nekoliko drugih gradova na kopnu, prije svega Padove, Akvileje i Trevisa, jer su se željeli zaštititi od hordi Germana i Huna koje su prodirale u sjevernu Italiju. Kako je Venecija smještena usred lagune, to je jamčilo zaštitu od prodora neprijatel­ja s kopna, budući da barbarske vojske u to vrijeme nisu bile vješte u plovidbi i upravljanj­u brodovima u tako uskom tjesnacu.

Televizor RCA-ov CT-100 bio je prvi TV prijamnik u boji

u SAD-u i pušten je u prodaju baš na današnji dan 1954. godine. Imao je ekran od 15 inča, odnosno 38 centimetar­a, i prodavao se za otprilike 1000 tadašnjih dolara, koji danas vrijede oko 7850 dolara, ili oko 7240 eura. Zanimljivo je da je prvi TV prijenos u boji emitiran 26. kolovoza 1955. godine, kad je NBC prenosio teniski meč SAD - Australija u Davis Cupu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia