24sata

Ne želimo biti Peđine ovce

Nekoliko istaknutih članova SDP-a odbilo je biti na izbornim listama zbog Grbinova udovoljava­nja kadrovskim zahtjevima koalicijsk­ih partnera

- Piše: BORIS RAŠETA

Ericssonu, a uz redovan posao bio je i vanjski suradnik predavač na FOI-ju. Član je Mense i Hrvatske komore inženjera u elektroteh­nici te autor nekoliko znanstveni­h i stručnih radova objavljeni­h u domaćim i međunarodn­im časopisima", piše u njegovoj biografiji. izgubiti. U SDP-u ne vole bračni par Puljak jer ih vide kao neoliberal­e. Premda je ta vrsta ideoloških razdioba u drugom planu (na našim izborima obično se tuku "djedovi ustaše" i "mame vojne lekarke", da spomenemo samo dvije poznate metafore), čim se malo razgovara s pripadnici­ma stranačke baze SDP-a, uoči se koliko je to važno. Suprotnost kapitala i rada, buržuja i proletera, i dalje je – naravno – jako važna; pa je vjerojatno šteta što nije snažnije prisutna u našem javnom prostoru. Dok ratujemo oko duhova prošlosti, netko nam krade novac, nekretnine, zemlju, obalu, budućnost... Na listi "pobjegulja" su i gradonačel­nik Makarske Zoran Paunović, gradonačel­nik Trogira Ante Bilić i Umaga Vili Bassanese. Čelnik splitskog SDP-a Davor Matijević također je odbio biti na listi, zbog lokalnih sukoba s Puljkom. "On upravlja gradom Splitom jednako kao HDZ, nekoć Željko Kerum ili SDP u našim najgorim danima", rekao je na RTL-u pa nastavio: "Nezahvalna situacija da, nakon što upozoravam­o na nekakve propuste, jednostavn­o preko noći napravimo kopernikan­ski obrat i kažemo: 'Evo, gledat ćemo nekako širu sliku, ipak nije sve tako crno'. Mislim da je u politici najvažnija dosljednos­t, vjerodosto­jnost. U konačnici i ja bih se osjećao jako loše da sad moram zbog nekakvih viših, tobože viših interesa, odjednom mijenjati svoju ploču - rekao je Matijević.

Ante Bilić je za Slobodnu Dalmaciju rekao da se želi fokusirati na grad, "dobiti povjerenje građana za treći mandat i završiti projekte koje smo u Trogiru započeli", ali to je vjerojatno izgovor. Razumno je pretpostav­iti da svi ti ljudi hiperventi­liraju zbog, kako kažu neki od njih, "činjenice da se na listu gura Puljkov obiteljski krug i Alka Vuica, a za uspješne SDP-ovce nema mjesta".

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia