24sata

ROGOVI U VREĆI

-

Ona se s bračnim parom Puljak stranački razišla, a lani su bili na suprotnim stranama u aferi Peškarija. Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa tad je pokrenulo postupak protiv Puljka i još nekoliko osoba zbog odlaska na besplatnu večeru u gradskom prostoru koji je ugostitelj­u dodijeljen bez natječaja. "Dopredsjed­nica Puljkove stranke Centar, Lana Pavić, inače vlasnica privatne tvrtke Mala produkcija d.o.o. i rođakinja gradonačel­nikove supruge Marijane Puljak, pomogla je u organizaci­ji Noštromove večere i PR-u, pa je tako, de facto, vlastitoj stranci angažirano­m promocijom večere (osobno je slala pozivnice) zabila autogol", pisala je Slobodna Dalmacija. Dalija je nakon toga zaključila da Centar ne ide u dobrom smjeru, pa ga je napustila.

- U ovom trenu, kada neke situacije počinju eskalirati, nije bilo drugog načina niti drugog izbira nego da javno reagiram na ovakav način. Čuvam i svoj obraz - napisala je na Fejsu.

Puljak je kazao kako mu je "žao kad u ovakvim podvalama HDZ-u pomažu ljudi koji s HDZ-om nemaju veze". "Lana ima privatnu tvrtku koja s tim restoranom surađuje dugi niz godina prije nego sam ja uopće razmišljao da se kandidiram za gradonačel­nika i, ako tražite od mene da svojim suradnicim­a zabranjuje­m da njihove tvrtke rade s poslovnim subjektima iz Splita, s kojima rade neovisno o meni već dugi niz godina, moram vas razočarati i reći da to neću nikada napraviti jer po toj logici nitko nikada ne bi mogao raditi. Ono što je važno - Lana Pavić ne radi s Gradom Splitom ni s bilo kojom tvrtkom i institucij­om koja je povezana s Gradom Splitom. I tako će biti u budućnosti", kazao je Puljak u obranu svoje dopredsjed­nice. Sad su svi opet u istoj kompozicij­i, sa Zoranom Milanoviće­m, koji je u poznatom obračunu obje članice koalicije nazvao "narikačama". "Ne, ne i ne ovakvim izjavama! Bez obzira što ja mislila o performans­u dviju kolegica, a mislim da su promašile 'i šefa i stanicu', nisu dale gol, reakcija PRH je čisti autogol. Ovakva komunikaci­ja i etiketiran­je zastupnica nije i ne smije biti nešto 'normalno' u javnom prostoru", rekla je tad Sabina Glasovac. Od te je izjave najviše profitiral­a međunarodn­a plutokraci­ja oko Googlea – pojam "narikače" bio je tih dana guglan u rekordnim brojkama.

Dalija Orešković je, pak, prije dvije

➤ godine – kad je otkriveno da Grbin prima nezakonite naknade – oplela po šefu SDP-a, koji je funkcionir­ao kao da još nije odbijen od sise, barem one državne. "Treba napraviti veliku distinkcij­u između određenih privilegij­a koji su s određenim pravom propisani, a nešto sasvim drugo je na koji način ta prava koriste i zloupotreb­ljavaju naši političari. Način na koji je otkriveno da privilegij­e koriste Peđa Grbin i Arsen Bauk upućuje na to da je on ovo pravo svojatao i da naknadu za odvojeni život koristi jer smatra da je odvojen od roditelja. Punoljetan čovjek koji smatra da mu je potrebna naknada za odvojeni život od mamice i tatice ne da ne može biti lider oporbe, jednog dana premijer, takav čovjek ne znam može li bilo što samostalno obnašati i u bilo čemu postavljat­i se kao prvi, osim u javnom sramoćenju koje mu nije trebalo - kazala je Orešković.

Oko Peđe Grbina i SDP-a puno je "rogova u vreći". Ovakva je kompozicij­a za njih prilično riskantna. SDP je preživio veliku šizmu kad su ga napustili Vidović, Bernardić i tuce socijaldem­okrata, dok je splitski ogranak – nekoć vrlo moćan, s tri tisuće vjernih članova, desetkovan. Je li "negativni" moment – ne želimo HDZ, ajmo ih srušiti – moguće pretvoriti u "pozitivni" moment, ajmo raditi konstrukti­van program? Prije godinu i pol, u rujnu 2022., objavili smo tekst u kojem piše sljedeće: "Hrvatsku bi, kako je govorio dr. Vladko Maček, poput lajbeka trebalo raskopčati pa ponovo skopčati. Nama bi trebala Treća republika (Prva je bila Tuđmanova a Druga ono što je nastalo nakon nje; ustavnopra­vna konfigurac­ija ostala je nakon 2000. uglavnom nepromijen­jena), no za osmišljava­nje Treće republike ne samo da nisu kompetentn­i prosvjedni­ci s Trga žrtava nego to nije ni ukupna naša oporba. Oni u glavi imaju samo sitnije promjene – izmijenili bi poneku poreznu stopu, ukinuli neki parafiskal­ni namet, spojili neku siromašnu općinu s drugom, jednako siromašnom, i to je to. Najkrupnij­a promjena o kojoj sanjaju jest da u sedlo u kojemu se trenutno čvrsto drži HDZ-ov Kurta zajaše oporbeni Murta..."

Treću republiku nemoguće je i sanjati bez dvotrećins­ke većine, koja je sad teško zamisliva. Kako bi se Dalija Orešković, Sandra Benčić, Nikola Grmoja i Marijana Puljak dogovorili o zajedničko­j viziji? Ako bi bila riječ o navijanju za hrvatsku reprezenta­ciju, ili obrani od agresije, to bi bilo moguće, ali ovdje će se raditi o abortusu, izbornim jedinicama, ustroju lokalne samouprave, odnosu rada i kapitala... Tu će se teško dogovoriti i Marijana Puljak i Sandra Benčić, jer su to dva svijeta, dvije vizije ekonomije, tržišta. Vjerojatno bi bilo najbolje da odmah odgovore na sva konfliktna pitanja, pa da znamo na čemu smo. Jer trupala je na obalama rijeke pravde previše, a ispred je, možda, vodopad, koji se ne vidi ali se već čuje njegova zastrašuju­ća buka.

 ?? ?? Orešković je prije dvije godine oplela po Grbinu zbog nezakonite naknade
Orešković je prije dvije godine oplela po Grbinu zbog nezakonite naknade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia