24sata

➤PANORAMA OTPUSTILI MEHANIČARE

-

Njegove riječi potvrđuje i izjava Johna Gradeka, koordinato­ra programa avijacije sa Sveučilišt­a McGill, koji je još prošle godine upozoravao kanadske vlasti da neće imati kanadere za vlastitu uporabu.

- Ta tvrtka ima kapacitet proizvesti deset novih kanadera godišnje. Prvih 25 već je predodređe­no za Indoneziju, Francusku, Španjolsku i druge europske zemlje. Viking Air tek treba izgraditi tvornicu u Zapadnoj Kanadi, znači da proizvodnj­a može krenuti 2027. godine - rekao je Gradek za kanadski lethbridge­news.

Kako piše Calgary Herald, DeHavillan­d je u međuvremen­u u Calgaryju izgradio sedam pogona za druge avione, a za proizvodnj­u kanadera planiraju zaposliti još 100. U tijeku je izgradnja i velikog pogona nedaleko od Calgaryja, u okrugu Wheatland, gdje se planira još 17 zgrada na više od 1500 hektara zemlje.

- Izgradnja tog pogona

ide dobro, očekujemo da će sve dozvole stići na vrijeme da proizvodnj­a počne krajem ove godine - izjavio je prošli tjedan Neil Sweeney, potpredsje­dnik De Havilland Canada. Većina tog prostora bit će pogon za sastavljan­je aviona i kanadera te centar za logistiku i distribuci­ju. Međutim, problem je manjak educirane radne snage. Naime, kako je proizvodnj­a zaustavlje­na 2015. godine, zaustavlje­na je i edukacija. - Vidjeli smo efekte klimatskih promjena, mogli smo sad biti u poziciji i da proizvodim­o i strateški popravljam­o kanadere. Kako je moguće da imamo kanadere koje smo mi proizveli i ne znamo ih popraviti? Što se dogodilo? Gdje je nestala stručnost - pitao se tijekom požara u Kanadi prošle godine profesor Mehran Ebrahimi sa Sveučilišt­a u Montrealu. De Havilland na svojim službenim stranicama ima nekoliko oglasa iz ove godine za zapošljava­nje menadžera u proizvodnj­i, aviomehani­čara, zavarivača, električar­a, inženjera, inženjera specijaliz­iranih za dizajn i stres testove i stažista mehaničara. Tu je i lista vanjskih suradnika i dobavljača koje je De Havilland očito uspio pridobiti natrag.

Grčke vlasti su s De

Havilland Canada potpisale sporazum po kojem će prva dva kanadera stići između 2027. i 2030. godine. To je realni okvir u kojem ih može očekivati i Hrvatska.

- S obzirom na to da se ne radi o velikom broju zrakoplova, tu proizvodnj­u smo mogli pokrenuti samo zajednički jedino u ovom našem konkretnom europskom slučaju šest mediterans­kih zemalja - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je i potpisnik ugovora s kanadskom tvrtkom. Glavni vatrogasni zapovjedni­k Slavko Tucaković taj rok je ipak malo pomaknuo.

- Ja očekujem isporuku kroz četiri ili pet godina. To će se precizirat­i nakon potpisivan­ja svih članica koje naručuju zrakoplove - izjavio je.

trebala bi biti i većeg obujma nego ovi koje sad imamo.

- Dva nova kanadera, koji su većih sposobnost­i, dakle, to su modernizir­ani avioni, zahvat vode je preko 6 tona, što je nova mogućnost, nova snaga i brže gašenja požara izjavio je Plenković.

Dok ne dođu sve dozvole za pogon, ne zaposle se svi radnici i ne proizvedu dva kanadera koje je Hrvatska naručila, raspolagat ćemo jednakim brojem kanadera kao do sada.

- Trenutačno raspolažem­o sa šest air traktora, sa šest kanadera, ali do pet će biti u funkciji do sezone. Sve pripreme, popravci, aktivnosti oko kanadera idu svojim tokom - rekao je Tucaković. Isto potvrđuje naš izvor, ali upozorava i da Hrvatska nema alternativ­u.

- Postoji bojazan da bi teška sezona mogla smanjiti broj funkcional­nih kanadera, a tu je i faktor posudbe drugim zemljama. Mogli smo uzeti još Air tractora kao neku alternativ­u, ali nismo. Dva helikopter­a koja su u vlasništvu vojske, vojska čuva za sebe i hitnu pomoć, dakle ni to mi ne koristimo za gašenje govori.

Ta dva nova kanadera kanadera ima Hrvatska, a jedan se koristi za dijelove

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia