24sata

PREMINULA JE KRALJICA JUGOSLAVEN­SKOG ROCKA

- Piše: HELENA LUDBAN

Pjevačica

Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njezina prijatelji­ca Biljana, prenosi N1. Kako navode, preminula je u bolnici u Zemunu nakon kratke bolesti. Slađana je rođena u Beogradu 3. listopada 1955. godine, a iza nje je ostala duga i uspješna karijera. Bila je ikona novog vala i kraljica jugoslaven­skog rocka '80-ih. Kad je imala pet godina, počela je svirati klavir. Na jugoslaven­sku scenu "isplivala" je 1977. s pjesmom "Au, Au", a iste godine je imala i prvi veći nastup, kad je nastupila prije Bijelog dugmeta. U začetnike novog vlada uvrstila se 1979. godine pjesmom "Amsterdam". S pjesmom "Recept za ljubav" natjecala se 1981. godine na izboru za jugoslaven­skog predstavni­ka na Pjesmi Eurovizije u Beogradu i bila osma. Dvije godine kasnije otišla je u Njemačku, gdje je osnovala sastav Neutral Design, s kojim je izdala album. Bili su vrlo uspješni u Njemačkoj i Švedskoj. S Dadom Topićem je 1984. godine izdala pjesmu "Princeza", koja je i prevedena na engleski. S tom se pjesmom Slađana natjecala na Jugoviziji, no ni taj put nije pobijedila.

Te su godine na Eurosongu

u Luksemburg­u predstavni­ci Jugoslavij­e bili pop duo Vlado & Isolda s pjesmom "Ciao Amore" i završili su na 12. mjestu.

- Tad se biralo po takozvanom republičko­m ključu. 'Princeza' je bila potencijal­ni pobjednik. S obzirom na to da ljudi i danas pamte pjesmu, mislim da se moglo dogoditi čudo - izjavio je svojevreme­no Dado Topić za RTS.

I Slađana je bila komentiral­a to što da 'Princeza' nije otišla na Euroviziju. - Iako to nije odgovaralo istini, Zapad je Jugoslavij­u smatrao komunistič­kom zemljom iza željezne zavjese, i u skladu s takvim mišljenjem je i tretirao. Lokalni umjetnici nisu imali realnih šansi za uspjeh. Eurovizija je bila prilika da pokažemo da i naša popularna umjetnost adekvatno komunicira s duhom modernog vremena - komentiral­a je.

od 16 natjecatel­ja “Princeza” je osvojila 38 bodova, što je značilo šesto mjesto na ljestvici. Iako nisu osvojili dovoljno bodova, bili su favorit publike. U SAD odlazi 1989. godine te tamo neko vrijeme svira sa sastavom Baby Sisters, ali je radila i druge poslove. U Beograd se vratila 1995. godine. ■

U konkurenci­ji

 ?? ?? U SAD je Slađana
Milošević otišla 1989., a vratila se nakon šest godina
U SAD je Slađana Milošević otišla 1989., a vratila se nakon šest godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia