24sata

DRAMOM DO EURA: MA OVAKO SE BORI ZA DRES!

Hrvatska U-17 reprezenta­cija izborila je nastup na Euru golom za 5-0 u 95. minuti

- Piše: DUBRAVKO MILIČIĆ

nevjerojat­no... Ajmoooooo, orilo se svlačionic­om nakon što je Hrvatska U-17 reprezenta­cija rijetko viđenom dramom pobijedila Republiku Irsku i izborila nastup na Europskom prvenstvu. Hrvatska je ušla s malim šansama, trebala je nadoknadit­i pet golova lošiju gol-razliku uoči zadnjega kola, pobijediti Republiku Irsku visokom gol-razlikom i navijati za što uvjerljivi­ji poraz Nijemaca od rasterećen­og Portugala kako bi završila drugoplasi­rana i nastavila nade u završni turnir, od kojih samo najlošiji drugoplasi­rani otpada. Do 77. minute to se činilo nemogućim jer je Hrvatska vodila samo 2-0, a Njemačka imala remi koji joj je donosio prolazak. A onda ludnica.

Na sreću izabranika Marijana Budimira, koji je naslijedio Roberta Jarnija, Hrvatska je do kraja zabila još tri gola Ircima u Portugalu i pobijedila 5-0, a Portugal je pobijedio Njemačku 3-2 pa je Hrvatska za jedan gol završila ispred Nijemaca. Peti gol zabio je igrač Bayerna Ljubo Puljić u šestoj minuti nadoknade za veliko veselje "vatrenih" i prolazak na gol-razliku. Naime, da je ostalo 4-0, ispali bismo na žute kartone, gol-razlika između Hrvatske i Njemačke bila bi identična.

- Ma kakvih pet minuta nadoknade? Otkud toliko? Ajmo, svi iza vikali su s naše klupe uvjereni da im je 4-0 dosta.

U tom trenutku Portugal je vodio protiv Njemačke 3-1. A onda, pogađate, opet ludnica. Njemačka zabija za 3-2 i Hrvatskoj treba još jedan gol.

Kakvih pet minuta, pa daj produljite još - vikali su naši samo nekoliko sekundi poslije.

I, da, zabili smo i taj peti. Kapetan Ljubo Puljić odveo je Hrvatsku na Europsko prvenstvo! - Kapa do poda svima! Ovako se igra za svoju zemlju, ovako se bori za svoj dres. Ovo je nagrada za sve što ste napravili. Svaka vam čast za današnju utakmicu! Bravo - rekao je u svlačionic­i ispred svojih igrača ponosni izbornik U-17 reprezenta­cije

Marijan Budimir, pa dodao:

- Bilo je vrlo neizvjesno, stvari su se doslovno mijenjale iz minute u minutu, ali na kraju su dečki nagrađeni za trud, zalaganje i ponašanje. Odigrali su sjajnu utakmicu, dokazali da smo s pravom u njih vjerovali. Hvala i Portugalu koji je odigrao pošteno do kraja. Sad nam predstoji dobro se odmoriti i pripremiti za Euro.

Taj je gol Hrvatskoj, dakle, donio plasman na završni turnir, koji se igra od 20. svibnja do 5. lipnja na Cipru. Dva gola zabio je napadač Dinama Mislav Ćutuk (oba s bijele točke), a po jedan njegov klupski suigrač Marko Zebić i Patrik Marić iz Slaven Belupa. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia